Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o vinu posvađao poslanike u Narodnoj skupštini RS-a

nsrs

Prijedlog zakona o vinu posvađao je danas poslanike vladajućih stranaka i opozicije u Narodnoj skupštini RS-u.

Sporenja su nastala zbog amandmana SNSD-a kojim se zabranjuje proizvodnja vina od uvezenog grožđa.

Poslanici Narodne skupština RS su tokom današnjeg nastavka sjednice, razmotrili i izmjene Zakona o eksproprijaciji

Dok vlast smatra da bi ta zabrana povećala i stimulisala domaću proizvodnju grožđa, opozicija je izrazila sumnju da se radi o lobističkom amandmanu i navodi da bi ova uredba uništila male proizvođače vina u zapadnom dijelu RS.

Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković tvrdi da rješenje koje su oni predložili amandmanom ima u svom zakonu i Federacija BiH, dok uime NDP-a Dragan Čavić kaže da se ne može zabraniti uvoz grožđa, te da je sam zakon “previše administrativan“.

Za SDS je također sporan amandman SNSD-a, jer, kako kaže Nedeljko Glamočak, potpuno mijenja suštinu zakona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je da su u zemljama regiona različito regulirana ova pitanja te da će konačnu riječ o spornom amandmanu dati Vlada RS.

Poslanici Narodne skupština RS su tokom današnjeg nastavka sjednice, prvog nakon ljetne pauze, razmotrili i izmjene Zakona o eksproprijaciji, kojim je predviđeno produžavanje roka s tri na deset godina u kojem raniji vlasnik eksproprisane nepokretnosti može podnijeti zahtjev za poništenje rješenja o eksproprijaciji.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, najavljeno je formiranje savjeta za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja kao posebnog savjetodavnog tijela.

Poslanik SDS-a Davor Šešić, međutim, ukazuje da formiranje savjeta za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja predstavlja dodatno izdvajanje sredstava za administraciju.

U nastavku sjednice entitetskog parlamenta bit će riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, te nacrtima zakona o prevozu opasnih materija, o metrologiji, o upravnoj inspekciji, te, između ostalog, o izmjenama i dopunama Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja.