Skupština KS

Zakon o visokom obrazovanju povučen s dnevnog reda, ministrica podnijela ostavku

mjjjjmjmj

Naglasila ja je da je posljednjih dana bilo turbulentno te da je zaprepastila količina neznanja, bahatosti te mnoge neistine koje su napisane u vezi tog nacrta

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici Skupštine Kantona povukla Nacrt zakona o visokom obrazovanju, a ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović je tokom razmatranja te tačke obavijestila zastupnike u tom zakonodavnom tijelu da podnosi neopozivu ostavku.

Ministrica je izrazila žaljenje što društvo nije spremno na progresivnije i bolje okruženje za razvoj visokog obrazovanja te istakla da je predloženi Nacrt bilo prva stepenica koja je u toku javne rasprave trebala biti temelj za daljnje promjene.

– Odlazeći s ovog mjesta, ovo je veoma izazovan trenutak za visoko obrazovanje u KS. Univerzitet u Sarajevu (UNSA) prolazi kroz veoma važan proces integracije i pozivam sve da podrže i pomognu Univerzitet da izađe jači nego što je sada – kazala je.

Naglasila ja je da je posljednjih dana bilo turbulentno te da je zaprepastila količina neznanja, bahatosti te mnoge neistine koje su napisane u vezi tog nacrta.

– Govorili su da je rad Komisije za izradu tog zakona netransparentan, što nije istina. Imala je 25 članova akademske zajednice i imenovala je Vlada KS. Nakon toga je otvoren proces javnih konsultacija – istakla je.

Dodala je da Nacrt ne dovodi UNSA u nepovoljan položaj, već da ga predstavlja kao najbitniji univerzitet u KS i BiH.

Također je naglasila da su Nacrtom definisani i strožiji kriteriji za formiranje novih visokoškolskih ustanova te da nije istina da će studenti imati dodatna opterećenja.

Predsjedavajući Komisije za izradu teksta tog zakona, akademik Miloš Trifković istakao je da je naučno-nastavni proces manje ili više u skladu sa standardima Evropske unije, ali da dostignuti stepen razvoja sistema obrazovanja traži prilagodbu rastućim zahtjevima globalizacije.

Naglasio je da nije bilo proceduralnih  propusta u radu Komisije, da su sve procedure korektno izvedene, te da će sve primjedbe biti uvažene u toku javne rasprave.