Prema Potočarima

Iz Visokog u petak kreću tri kombija sa posmrtnim ostacima 19 Srebreničana

210708_tabuti_visoko_markica (1)

Direktor preduzeća Kenan Karavdić Feni je kazao da su ove godine to radili sa Komemorativnim centrom iz Tuzle

Iz visočkog preduzeća ”Gradska groblja” sutra ujutro će krenuti tri kombija za 19 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni UN-a.

Od 2003. godine to preduzeće je zaduženo za opremanje tabuta i posmrtnih ostataka koji kreću u konačni smiraj.

Direktor preduzeća Kenan Karavdić Feni je kazao da su ove godine to radili sa Komemorativnim centrom iz Tuzle.

– Ove godine je ukupno 19 posmrtnih ostataka, koji su identifikovani, čije su porodice dale saglasnost da se izvrši ukop – rekao je Karavdić te dodao da je još puno identifikovanih, a nekompletiranih tijela za koje porodice ne daju saglasnost za ukop.

Istakao je da su ove godine ispraćaj i dženaza reducirani, zbog epidemiološke situacije, ali da niko neće biti vraćen sa dženaze.

– Kolona vozila sa tabutima će krenuti iz Visokog u 10.00 sati, gdje će Visočani 26. put ispratiti stradale Srebreničane, zaustavit će se u Ilijašu i Vogošći. Planirano je da u 12.00 sati budu u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH – najavio je Karavdić.

Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.