takvim rijaseta IZ

Zalaskom sunca u petak počinje ramazan, mjesec posta muslimana

Lukomir: Bajram-namaz u najvišem selu u Bosni i Hercegovini
04.06.2019., Lukomir, Bosna i Hercegovina - U najvisem bosanskom selu Lukomiru koje se nalazi na 1495 m/nv, muslimani su docekali praznik Ramazanski bajram. Nakon duge zime, stanovnici Lukomira su se vratili u svoje selo i klanjanjem Bajram-namaza docekali najveci muslimanski praznik. Selo se sastoji od oko 50 kuca u kojima zivi 20-ak obitelji. Dzamija u selu je izgradjena 1969. godine. Ovo selo koje se nalazi na obroncima planine Bjelasnica, od Sarajeva je udaljeno oko 50 kilometara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak 1. aprila 2022. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu 2. aprila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bajram-namaz je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.

Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, za Agenciju MINA podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima.

„Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i'tikaf u zadnjoj trećini ramazana“, naveo je Ismail ef. Smajlović.

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od strane nadležnih državnih organa.

„Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije“, zaključio je Smajlović.

Rijaset će putem Media centra Islamske zajednice organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletul-bedr, Fethu-Mekke i Lejletul-kadr).