Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki ambasador

Murphy: BiH treba biti na putu ka euroatlantskim integracijama, a ne prema Rusiji

ambasador-michael-murphy

Istakao je da postoji mnogo neriješenih problema, ali da su Sjedinjene Države tu da pomognu u njihovom rješavanju

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy izjavio je danas novinarima u Sarajevu da će Sjedinjene Države nastaviti pružati podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, jačanju bh. institucija i provedbi potrebnih reformi.

– Vraćam se u vrijeme koje mnogi smatraju najtežim vremenima. BiH su potrebni jake demokratske državne institucije. Sada to nije slučaj, zato ću podržavati implementaciju Dejtona i bh. suverenitet i teritorijalni integritet – poručio je ambasador Murphy.

Istakao je da postoji mnogo neriješenih problema, ali da su Sjedinjene Države tu da pomognu u njihovom rješavanju.

Ruska invazija na Ukrajinu je, kako je poručio američki ambasador, promijenila situaciju globalno uključujući i zapadni Balkan, a BiH treba da zna da je njen put ka eutoatlantskim integracijama, a ne prema Rusiji.

– Taj put nije lak, ali to je najbolja budućnost za BiH i potrebno je da njeni lideri rade posao za koji su birani i mi ćemo im u tome pomoći – naglasio je ambasador Murphy.

Najavljuje da će se u naredne tri godine fokusirati na nekoliko važnih pitanja među kojima je i daljnji rad u osiguranju pomirenju za bh. građane, a podržavat će izmjene zakona koji će donijeti vladavinu prava i smanjiti korupciju koja podriva demokratiju.

Najavljuje podršku ekonomskim reformama koje znače i reformu javnog sektora kako bi se odgovorilo na nove izazove.

Nakon obraćanja u kojem je govorio o ulasku BiH u EU i NATO, borbi protiv korupcije i podršci SAD-a, američki je ambasador odgovarao i na pitanja novinara.

Jedno od pitanja ticalo se medijskih istupa ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.

“Rusija je odgvorna za užasnu agresiju u Ukrajini. Ruski ambasador i njegove izjave ovdje su duboko problematične, ponekad i uvrijedljive i zaista nečuvene. Prijetnje BiH kao zemlji su užasne, apsolutno neprikladne i to osuđujemo, prijetnje novinarima užasne. Nećemo odgovoriti svaki put kada on nešto kaže, jer puno smiješnih stvari iz njegovih usta izlaze, ali kada budemo smatrali da prelazi neku liniju onda reagovati. On je ipak ruski predstavnik u BIH i ima pravo da i održava sastanke i razgovara s medijima.” rekao je Murphy.

Murphy je u svome obraćanju istakao da Rusija i Kina pokušavaju da naruše “naše zajedništvo”.