Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik Fadila Novalića: Vlada FBiH prekršila je Ustav

BiH

Komšić: Od danas ne postoji parlamentarna većina, pozivam Nov

Većinom glasova članova Vlade FBiH, uz tri glasa protiv ministara iz Demokratske fronte, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela Uredbu, po kojoj se Vladi prepuštaju ovlasti za imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima umjesto resornim ministarstvima.

“Teška je bila sjednica, na kojoj sam se na samom početku pozvao na član 45. Poslovnika o radu i tražio od premijera Federacije BiH Fadila Novalića da mi da objašnjenja o predloženom dnevnom redu”, kazao je dopremijer FBiH i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić nakon današnje sjednice Predsjedništva Demokratske fronte.

[pull_quote_right]Prema donesenoj Uredbi, u javnim privrednim društvima ovlaštenja na osnovu učešća državnog kapitala vrši Vlada Federacije BiH, neposredno ili putem federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija[/pull_quote_right]

On se prilikom predlaganja dnevnog reda za sjednicu nije složio s Novalićem i Jerkom Milićević, pozivajući se na član 9. Zakona o Vladi FBiH, u kojem stoji da premijer osigurava jedinstvo u izvršenju poslova.

“Od Novalića sam tražio da osigura jedinstvo na dogovoru za sjednicu Vlade FBiH sa dva dopremijera, ali se to jedinstvo nije uspjelo postići. Isto tako sam federalnog premijera upozorio na Zakon o Vladi FBiH, gdje piše da Vlada zastupa Federaciju kao pravnu osobu ako Ustavom i zakonima nije drugačije određeno”, objasnio je Remetić.

Po njegovim riječima sve ono što je Ustavom određeno Vlada nema potrebe i ne može po zakonu svojim uredbama regulirati.

Ako se to desi, dodaje, da onda “uredba pravi pravno nasilje, a Vlada preuzima ulogu parlamenta, jer donosi potpuno novi pravni akt”.

“Upozorio sam članove Vlade da ovim odlukama kršimo i član 6. Ustava FBiH član 6., gdje je navedena nadležnost ministara”, kazao je Remetić, koji je također od Novalića tražio da mu po članu 50. Poslovnika o radu da objašnjenje zašto i dalje insistira na Uredbi ako je upozoren na zakonitost.

Zaključio je da donošenje Uredbe bilo nepotrebno, jer je ono na šta se odnosi regulirano zakonima u Federaciji. Iz tog razloga Predsjedništvo DF-a danas je odlučilo da će na federalnom nivou izaći iz koaliciji, u kojoj je bila partner sa SDA i HDZBiH.

Prema donesenoj Uredbi, u javnim privrednim društvima ovlaštenja na osnovu učešća državnog kapitala vrši Vlada Federacije BiH, neposredno ili putem federalnih organa uprave (federalnih ministarstava i federalnih uprava) i federalnih upravnih organizacija.

Vlada bira, ministri prate

“Ovlaštenja koja neposredno vrši Vlada su učešće u radu i odlučivanju skupštine, izbor i nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornih odbora i razrješenje dužnosti članova nadzornih odbora prije isteka mandata, te davanje saglasnosti za imenovanje članova uprava i razrješenje dužnosti članova uprava prije isteka mandata” saopćeno je iz Vlade FBiH.

Praćenje rada, upravni nadzor, nadzor nad općim aktima, monitoring i podnošenje izvještaja Vladi FBiH nad tim privrednim društvima vrše federalna ministarstva: energije, rudarstva i industrije, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, finansija, trgovine, prometa i komunikacija, okoliša i turizma, te kulture i sporta.