Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarski sastanak

Zapadni Balkan i EU založili se za veću podršku obrazovanju, obukama, istraživanju, inovacijama i kulturi

Ministri istraživanja, inovacija, obrazovanja i kulture sa zapadnog Balkana učestvovali su na ovom sastanku, na kojem su razmijenili stavove i iskustva. Svi su obećali da će povećati svoju podršku ovim sektorima i podržali su razne programe EU u cilju poboljšanja prekogranične saradnje u datim oblastima

Zapadnobalkanska šestorka – Albanija, Bosna i Hercegovina,  Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija – založila se za veću podršku istraživanju, inovacijama, obrazovanju, obukama i kulturi, na Ministarskom sastanku Zapadnobalkanskih platformi za obrazovanje, obuke, istraživanje i inovacije sa komesarkom Marijom Gabrijel i visokim zvaničnicima Evropske komisije, u sredu 2. decembra.

Oni su izrazili snažnu podršku predloženoj “Zapadnobalkanskoj agendi za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, mlade i sport”, pozitivnoj i progresivnoj viziji za sve.

Ministri istraživanja, inovacija, obrazovanja i kulture sa zapadnog Balkana učestvovali su na ovom sastanku, na kojem su razmijenili stavove i iskustva. Svi su obećali da će povećati svoju podršku ovim sektorima i podržali su razne programe EU u cilju poboljšanja prekogranične saradnje u datim oblastima.

Marija Gabrijel, komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je da bi “Zapadnobalkanska agenda za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, mlade i sport” trebalo da pruži mogućnosti studentima, istraživačima, inovatorima i kulturnim poslenicima kako bi mogli da pristupe novim tržištima, postanu konkurentniji i grade održiv prosperitet”.

“Agenda dubokih inovacija biće ključna za jačanje razvoja ljudskog kapitala, kao i razvoja održivog inovacionog ekosistema”, navela je ona. “Naša ambicija je da unapredimo inkluzivne i visokokvalitetne sisteme obrazovanja i obuka, u cilju pružanja novih mogućnosti mladima u regionu”.

Komesarka Gabrijel je naglasila da će ulaganja u obrazovanje, inovacije i istraživanje otkriti talente u regionu, što će biti neprocenjivo za zelenu i digitalnu tranziciju širom Evrope.

“Ova inovaciona agenda ima za cilj da zapadni Balkan približi Evropskoj uniji, a generacija mladih biće u fokusu našeg rada. Zaista im moramo pružiti podršku i poručiti im da možemo zajedno da radimo na ostvarenju njihovih ideja, projekata i potencijala”, dodala je ona. “Sva sredstva su nam na raspolaganju kako bismo naše zajedničke inovacije učinili uspješnom pričom. Udružimo snage i radimo na tome”.

Tomas Rahel, nemački parlamentarni državni sekretar pri Saveznom ministarstvu obrazovanja i istraživanja – kao predstavnik Predsjedništva Vijeća EU – izjavio je da je kriza usled virusa korona pokazala koliko su važna ulaganja u istraživanje, inovacije i tehnologiju.

“Nijedna ekonomija ne može sama da reši velike izazove našeg vremena. Potrebna nam je evropska i međunarodna saradnja u oblasti nauke i istraživanja u borbi protiv pandemije virusa korona i klimatskih promena koje je čovjek izazvao”, rekao je on. Istakao je da su istraživači sa zapadnog Balkana već dobro integrisani u evropsku istraživačku zajednicu i naveo da će iduće godine njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja obezbijediti finansijska sredstva za 14 projekata sa svih šest zapadnobalkanskih partnera.

Ministarski sastanak je forum za razmenu između ministara sa zapadnog Balkana, Evropske komisije i država članica EU. Okuplja ministre nadležne za inovacije, istraživanje, obrazovanje i kulturu sa zapadnog Balkana.

Zapadnobalkanski partneri povećali su svoje učešće u programima Horizont 2020 i Erazmus+ u proteklim godinama, i trenutno teže pridruživanju programu Horizont Evropa. Takođe, svi oni imaju snažan potencijal za saradnju u istraživačkim i inovacionim sistemima. To je ključno, jer je integrisanje istraživačkih i inovacionih okvira zapadnog Balkana u Evropsku istraživačku oblast važan korak napred na njihovom evropskom putu.