Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka iz Brisela

Zapadni Balkan od EU dobija 680 miliona eura: Evo na šta će novac otići u BiH

Ursula von der Leyen i Borjana Kristo održale su konferenciju za medije
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Europska unija je najvažniji donator i ulagač na Zapadnom Balkanu, a današnji financijski paket u iznosu od 680 miliona eura još je jedan poštovanja vrijedan primjer”

Europska komisija danas je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona eura za potporu pet vodećih ulaganja u željeznički promet i obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama, objavljeno je na službenoj stranici Europske unije.

“EU je najvažniji ulagač na Zapadnom Balkanu”

“U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našoj ekonomiji. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti.

Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u”, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Europska unija je najvažniji donator i ulagač na Zapadnom Balkanu, a današnji financijski paket u iznosu od 680 miliona eura još je jedan poštovanja vrijedan primjer. S ovih pet investicijskih projekata približili smo se potpunom povezivanju i integraciji zapadnog Balkana u naše prometne i energetske mreže. Osim toga, ulaganjima u okviru tih razvojnih projekata želimo regiji pružiti inovativnija, čišća i sigurnija gospodarska rješenja u korist građana i poduzeća”, dodao je Oliver Varhelyi, povjerenik za susjedstvo i proširenje.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) 8. prosinca je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.

Odobreni projekti

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

Održivi promet: obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

Čistoj energiji: izgradnja dviju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podupire prijelaz na niskougljičnu ekonomiju i potiče održivi razvoj u regiji, objavljeno je na službenoj stranici Europske unije.