Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PANDEMIJA

Zapadnohercegovački kanton proglasio stanje nesreće zbog širenja koronavirusa

korona

351 osoba na području kantona zaražena koronavirusom

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Vlada Zapadnohercegovačkog kantona je donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće na području ovog kantona prouzrokovane širenjem koronavirusa, kojom se stanje nesreće proglašava dana 27. avgusta 2020. godine.

– Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih štabova do onih organizacija na području našeg kantona s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju – pojasnio je premijer ZHK Zdenko Ćosić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK Tomislav Pejić je informirao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području kantona zaražena koronavirusom.

– U protekla 24 sata imamo 14 osoba koje su se oporavile i nemamo ni jedan smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Štaba i provođenje svih mjera koje je predložio ili naredio u proteklom periodu – naveo je.

Pejić je kazao kako je prosječna dob oboljelih 30 godina, koji donose virus u svoje porodice, prenose ga na starije članove, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba u ZHK.