Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adna Mesihović

Započeo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

Foto Vlada KS

Ministrica Adna Mesihović je istakla da sam proces ima za cilj prije svega i elektronsko uvezivanje Univerziteta u Sarajevu s Ministarstvom visokog obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo

Predstavnici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo održali su sastanak s predstavnicima UNDP-a i Verlab Instituta s ciljem izrade strategije i platforme za digitalizaciju Univerziteta u Sarajevu.

Ministrica Adna Mesihović je istakla da sam proces ima za cilj prije svega i elektronsko uvezivanje Univerziteta u Sarajevu s Ministarstvom visokog obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo.

– Uzimajući u obzir opredjeljenje Kantona Sarajevo da ide u smjeru pružanja elektronskih usluga građanima, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade želi biti, a u skladu sa svojim opisom, među prvima je na ovom putu – rekla je Mesihović, te naglasila da strategija digitalizacije Univerziteta u Sarajevu zahtijeva pažljivo planiranje i implementaciju.

Materijalna i tehnička podrška

Da bi taj projekt bio uspješno realizovan, Ministarstvo finansija KS će pružiti neophodnu materijalnu i tehničku podršku.

– Projekti poput ovoga u našem kantonu su neophodni i zadovoljstvo je da kao resorni ministar mogu da pomognem procesu digitalizacije Univerziteta u Sarajevu. U narednom period kreirat ćemo model s kojim će sve članice Univerziteta moći lakše pratiti svoje finansije, a to je samo jedan korak u procesu implementacije samog projekta – naveo je ministar finansija KS Afan Kalamujić.

Verlab Institut, uz podršku UNDP-a i Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, imat će ključnu ulogu u tom procesu. Njihovo iskustvo i ekspertiza u oblasti digitalnih tehnologija pomoći će u izradi strategije i implementaciji digitalnih platformi.

To uključuje pružanje savjeta o najboljim praksama, analizu potreba članica Univerziteta, razvoj prilagođenih softverskih rješenja i obuku osoblja i studenata. Saradnja s partnerima je u ovom slučaju važan korak ka uspješnom kreiranju strategije i u konačnici uspješnoj realizaciji projekta.

Na sastanku je zaključeno da ključni koraci u izradi strategije i platforme uključuju identifikaciju ciljeva digitalizacije, analizu trenutnih resursa i infrastrukture, angažovanje svih relevantnih sudionika, od profesora do studenata, te odabir tehnoloških rješenja koja će podržati efikasno učenje, istraživanje i administraciju. Također, kako je istaknuto, važno je osigurati sigurnost podataka i pružiti odgovarajuću obuku za korištenje novih alata i platformi, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.