BiH

EU inicijativa

Započeta druga faza “Romacted programa” o osnaživanju romske zajednice

19/10/2021

Projekt će se biti implementiran u 12 općina: Kakanj, Visoko, Vukosavlje, Prnjavor, Gradiška, Tuzla, Brčko, Bijeljina, Kalesija, Doboj, Travnik i Donji Vakuf, a ciljne grupe su rosmka zajednice

Početak druge faze “Romacted programa u Bosni i Hercegovini: Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou”, zajedničke inicijative Evropske unije i Vijeća Evrope koja se implementira u 12 opština i gradova u BiH, ozvaničen je danas u Sarajevu svečanim potpisivanjem.

Projekt će se biti implementiran u 12 općina: Kakanj, Visoko, Vukosavlje, Prnjavor, Gradiška, Tuzla, Brčko, Bijeljina, Kalesija, Doboj, Travnik i Donji Vakuf, a ciljne grupe su rosmka zajednice.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Bojana Urumova kazala je da je suština projekta podsticanje dobrih politika u vezi Roma, s tim da je potrebno uključiti tu populaciju u kreiranje i implementiranje tih politika.

Podsjetila je da je jučer bila obilježena 60. godišnjica potpisivanja Evropske socijalne povelje koja je definisala da su socijalna prava vrlo bitna za sve, a posebno za romsku populaciju.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić kazao je da su Romi najbrojnija nacionalna manjina u BiH te da kroz različite programe i grantove izdvajaju sredstva pomoći na godišnjem nivou, kao što je, između ostalog, stambeno zbrinjavanje – oko milion KM i zapošljavanje oko 375.000 KM.

Lučić je također dodao da je Ministarstvo proteklih godina uložilo više od 51 milion KM zajedno sa donatorima i općinama na poboljšanje statusa te populacije u BiH.

Regionalna menadžerica “Romacted” programa Marina Vasić kazala je da je to zajednička inicijativa Vijeća Evrope i Evropske unije koji se implementira u šest država zapadnog Balkana i Turskoj.

Vasić je pojasnila da će program biti implementiran do kraja 2024. godine te da će imati tri nove komponente: odgovorno budžetiranje prema Romima, osnaživanje i reintegracija romskih povratnika te pronalaženje sistemskih rješenja za covid akcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.