BiH

Nije usvojen budžet

Zaposleni u državnim službama prijete štrajkom: Šta će biti s platama?

22/07/2019

Predsjedavajući Vijeća ministara i njegov zamjenik nikad nas nisu primili, niti smo sa njima razgovarali da bar uspostavimo socijalni dijalog

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH uputio je dopis Vijeću ministara i OHR-u u kojem traže hitno privremeno finansiranje institucija BiH ili slijedi štrajk.

S obzirom na to da Vijeće ministara nije usvojio budžet za ovu godinu i da su institucije BiH prvih šest mjeseci finansirane na osnovu odluke o privremenom finansiranju, koja nije dovodila u pitanje plate i naknade zaposlenima u institucijama BiH, Sindikat pita šta će biti sa platama za period juli – septembar 2019?

Oni ističu da godinama traže uspostavljanje socijalnog dijaloga sa Vijećem ministara, ali da razumijevanja nema.

“Nisu se nikad udostojili da prime nikoga u ime saveza i da uopšte saslušaju neku problematiku, mada smo im pisali. Predsjedavajući Vijeća ministara i njegov zamjenik nikad nas nisu primili, niti smo sa njima razgovarali da bar uspostavimo socijalni dijalog”, navodi Dragan Krvavac iz Sindikata saveza policijskih organa u BiH.

Sjednica Vijeća ministara, koja je bila zakazana za 10. jul, odgođena je za sutra kada bi trebalo da bude razmatran prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.