solidarnost

Zaposleni u svim osnovnim i srednjim školama u FBiH stupaju u štrajk

strajk skola

Tabaković napominje da situacija u obrazovanju uvijek može biti bolja, počevši od materijalnog statusa uposlenika do opremljenosti odgojno-obrazovnih ustanova

U znak podrške kolegama iz USK, sve osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine danas će održati polučasovni štrajk upozorenja. Istovremeno, u Bihaću najavljen je dolazak predstavnika federalnog sindikata obrazovanja.

I uposleni u obrazovanju na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde polučasovnom obustavom rada danas će se solidarisati s kolegama u Krajini koje su u generalnom štrajku, javlja BHRT.

“Mi se želimo solidarisati sa kolegama u USK i podržati ih u ostvarenju njihovih zahtjeva zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici usvojenoj još u septembru prošle godine, ali i neravnopravan status prosvjetnih s ostalim radnicima u tom kantonu”, kazala je predsjednica Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde Senada Tabaković.

Prema njenim riječima, i prosvjetni radnici u BPK Goražde imaju razloga za nezadovoljstvo, ali ne i za štrajk.

Tabaković napominje da situacija u obrazovanju uvijek može biti bolja, počevši od materijalnog statusa uposlenika do opremljenosti odgojno-obrazovnih ustanova.

“Plate uposlenih u obrazovanju bi trebale biti veće, takođe opremljenost škola je dobra ali bi mogla biti i bolja. Tu su i drugi problemi koje ne možemo sami riješiti. Od Vlade BPK do sada smo imali prilično razumijevanja i imamo dobru saradnju s resornim ministarstvom. Ne možemo biti ni nezadovoljni jer isplaćen je regres, topli obrok je povećan, tako da kod nas nije baš sve crno, za razliku, recimo, od USK, gdje je situacija znatno drugačija. Kolektivni ugovor kod nas se poštuje, primjenjuju se i instrukcije o platnim razredima iako smo dobili minimum, ali mi ćemo se i ubuduće boriti za poboljšanje materijalnog položaja uposlenih u obrazovanju”, kazala je predsjednica Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde.