Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zar NATO poznaje naše zakone bolje od naše vlasti?

marina pendes

Iz sjene, u kojoj u BiH djeluje od Dejtona do danas, NATO je izašao na svjetlo dana i pokazao stvarnu moć koju ima u našoj zemlji. To što ni političari ni javnost danima nisu uspijevali, komandantica NATO štaba u BiH postigla je samo jednom rečenicom, onom da bi učešće pripadnika naših Oružanih snaga u ilegalnoj Dodikovoj svetkovini 9. januara bilo kršenje Zakona o odbrani.

U Ministarstvu odbrane BiH odmah su povukli svoju raniju odluku i time, prije svega, pokazali s koliko neozbiljnosti rade svoj posao. Zar da jedna strankinja i njena organizacija više znaju o našim propisima od onih koji su dužni da ih tumače i provode?

Pokazalo se da je to tačno. Ministarstvo je povuklo svoju odluku i prebacilo loptu Predsjedništvu BiH.

A šta može državni vrh? Zar je uopšte potrebno da oni donose odluku o nečemu što je kristalno jasno, da eventualno ignorišu zakon i golom političkom voljom odrede drugačije.
Javna bruka koja je ovom prilikom pala na Ministarstvo odbrane ne smije biti dovoljna kazna za njihovu aljkavost, bezobrazluk i očite političke manipulacije kojim se Dodika htjelo “častiti” prisustvom državne vojske na njegovim privatnim feštama. Odgovorne osobe u Ministarstvu morale bi i krivično odgovarati zbog donošenja nezakonite odluke, i to one iz domena zakona za čije su provođenje upravo oni zaduženi.

Koliko li tek oni rade u skladu s drugim državnim zakonima, koje nisu sami pripremali?
Istu vrstu kazne zaslužili su i članovi Predsjedništva BiH, koji su imali priliku da nezakonitom ocijene prvu odluku ministrice Pendeš. Nisu to učinili, ko zna zbog čega: radi vlastitog nepoznavanja zakonskih odrebi ili zbog navike da se u mnogo čemu postavljaju iznad propisa, vodeći se samo stranačkim ili uskim nacionalnim interesima.

Sramota je za jednu zemlju da joj kapu kroje stranci, kao što NATO ovim povodom čini nama. Dobro je, međutim, kad već vlast ponižava i uzrujava građane svojim neznanjem i manipulacijama, da postoji neko ko ih u tome može zaustaviti.

Šteta je što NATO ne može na naše izbore: za takve vrijedi glasati!