Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom zdravlja Zenica

Zarada na doniranim vakcinama: Građani potvrdu o imunizaciji plaćaju 12 maraka

1potvrda (1)

Na samoj potvrdi nema nikakvog koda koji bi se eventualno mogao elektronski unijeti u uvezani sistem u evropskim zemljama, kakva je praksa u Evropskoj uniji

U Zeničko-dobojskom kantonu stanovništvo se vakciniše uglavnom doniranim vakcinama. Ali to nije prepreka da zdravstvene ustanove zarade na potvrdama o vakcinaciji koje izdaju. Izdavanje potvrde košta 12 KM i nema povlaštenih kategorija – naplaćuje se i penzionerima, piše Žurnal.info.

Pritom na samoj potvrdi nema nikakvog koda koji bi se eventualno mogao elektronski unijeti u uvezani sistem u evropskim zemljama, kakva je praksa u Evropskoj uniji. Takav kod nalazi se na certifikatima koje građani BiH vakcinisani u Srbiji dobiju elektronski. I to besplatno!

Ova potvrda naplaćuje se na osnovu zakonskih odredbi o naplaćivanju nezdravstvenih usluga, i nije posebno klasifikovana u internim pravilnicima. Iako je sistem izdavanja certifikata u Ze-do kantonu do sada trebao biti informatizovan, to se još uvijek nije dogodilo.

Potvrde su se ranije naplaćivale i u Tuzli, ali je odnedavno njihovo izdavanje besplatno. U Kantonu Sarajevo certifikat se dobija elektronskim putem i besplatan je.

U Mostaru se potvrda o prebolovanom Covid-19 naplaćivala čak 20 KM, na osnovu Zakona o upravnom postupku.

U Evropskoj uniji na snagu je stupila Uredba o digitalnoj COVID potvrdi, za koju se u zvaničnim dokumentima EU-a navodi da je besplatna.

Nacionalna tijela zadužena su za izdavanje potvrde. Digitalna verzija može se pohraniti na mobilnom uređaju. Građani mogu zatražiti i verziju u papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna.

U Federaciji BiH do sada je prvom dozom vakcinisano 178 hiljada građana, a drugom 118. U BiH je vakcinisano tek oko osam posto stanovništva. Poređenja radi, u Srbiji je taj procent blizu 50 posto, Hrvatskoj oko 40 posto, Sloveniji 43 posto…
Najviše vakcinisanih ima Kina, zatim SAD, Indija, Brazil, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija…
U BiH je do sada stiglo oko 1,6 miliona vakcina, a najavljuje se isporuka pola miliona Sinopharm vakcina, prvih koje je Federalna vlada kupila direktnom nabavkom.

Na sjednici Vijeća ministara predsjedavajući Zoran Tegeltija, navodeći broj od 1,6 miliona vakcina pozvao je na konačnu masovnu imunizaciju, jer to ovaj broj i najavljene vakcine omogućavaju.

Proces vakcinacije ne prati dinamiku pristizanja vakcina, kritikovao je Tegeltija.

Zbog toga građani BiH i dalje po vakcine odlaze u Srbiju, odnedavno mogu i u Hrvatsku, a od prije nekoliko dana i jedan bh. grad – Livnu.

Livanjski Dom zdravlja na svojoj web stranici objavio je poziv svim zainteresovanim osobama, bez obzira na vrstu zdravstvenog osiguranja i mjesto stanovanja, da se jave u Higijensko-epidemiološku službu za dogovor o terminu vakcinacije. Na raspolaganju su trenutno dvije vrste cjepiva: AstraZeneca i Sinopharm.