BiH

2.422 novih slučajeva zaraze

Zaraza u Hrvatskoj ponovo “eksplodirala”, svaki četvrti testirani je zaražen

01/04/2021
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Samo od početka sedmice zaražene su 6832 osobe

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježene 2422 nove osobe zaražene koronavirusom, a udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je u četvrtak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

U samoizolaciji je 33.376 osoba, dok je 1337 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 144 na respiratoru.

“Samo od početka sedmice zaražene su 6832 osobe, danas je u odnosu na početak prošlog mjeseca gotovo dvostruko više pacijenta na respiratoru i 60 posto više pacijenata u bolnicama. Sve to upućuje da itekako ima prostora za napredak u borbi protiv epidemije”, kazao je Beroš.

Do jučer su na sekvencioniranje poslana 2632 uzorka, a podaci pokazuju da je kod 67 posto uzoraka zabilježena britanska varijanta koronavirusa.

Hrvatskoj je dosad isporučeno 540.845 doza cjepiva. Do 30. marta utrošene su 463.003 doze ili 86 posto ukupno zaprimljenih doza.

Beroš je tijekom sjednice hrvatske Vlade izvijestio kako se ponovno otvaraju dodatne intenzivističke jedinice u KB-u Dubrava, a u skladu s potrebama i u ostalim bolnicama.

U povodu predstojećih uskrsnih blagdana, pozvao je građane da se suzdrže od većih okupljanja, drže distancu, nose maske i prozračuju prostor.

“Zdravstveni sustav ne može zamijeniti doprinos koji u zaštiti vlastitog zdravlja može dati svaki građanin svojim odgovornim ponašanjem”, poručio je.

Postrožavanje mjera na prijedloge županijskih stožera

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvjetio je o postrožavanju mjera protiv širenja koronavirusa do 15. aprila.

“S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni stožer nove mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog županijskih stožera”, kazao je Božinović.

Na nacionalnoj razini do 15. travnja bit će zabranjeno treniranje u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, te je ograničen rad igraonica u zatvorenim prostorima.

Po novoj odluci o prelasku granica, za ulazak u Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi, koji međusobno priznaju članice EU-a, te potvrde o cijepljenju, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.