BiH

Saopćenje za javnost

Zaraženo po dva posto ljekara i medicinskih sestara u UKC RS

02/05/2020

Povodom izjave predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske dr Miodraga Femića u emisiji RTV BN, da je UKC RS „postao žarište novog koronavirusa, te da medicinskim radnicima nije obezbijeđena zaštitna oprema"

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) radi 695 ljekara, a koronavirusom inficirano je njih 14, što je oko dva posto od ukupnog broja.

Također, u toj zdravstvenoj ustanovi radi 1.400 medicinskih sestara, a zaraženo je njih 29 što je isto oko dva posto.

– Ovo je daleko ispod prosjeka zaraženih u populaciji (a treba imati na umu da su doktori i medicinske sestre u najvećoj mjeri izloženi ovom virusu). Kada podatke uporedimo sa svjetskim centrima, također smo u samom vrhu uspješnosti zaštite medicinskih radnika – navedeno je u otvorenom pismu iz Društva doktora medicine RS.

Povodom izjave predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske dr Miodraga Femića u emisiji RTV BN, da je UKC RS  „postao žarište novog koronavirusa, te da medicinskim radnicima nije obezbijeđena zaštitna oprema”, iz Društva doktora medicine RS odbacuju te navode kao neistinite.

Tvrde da „javno iznošenje dezinformacija i širenje panike, a koje se tiču opreme i protokola i načina funkcionisanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi RS, ima za cilj uništavanje povjerenja građana u UKC RS i u zdravstveni sistem u cjelini“.

Apsolutna je, kako dodaju, neistina da taj zdravstveni centar ne raspolaže sa dovoljnim količinama zaštitne opreme. Na današnji dan UKC RS raspolaže sa 500.000 zaštitnih maski (hirurške), 40.000 zaštitnih profesionalnih maski ( FFP2), 500.000 rukavica, te više od 5.000 zaštitnih odjela (podaci su podložni provjeri- podaci iz Apoteke UKC RS).

Navode da je bilo nerealno za očekivati da se ne desi niti jedan slučaj, da se asimptomatičnom pacijentu pruža zdravstvena usluga i da se na taj način inficira medicinsko osoblje.

-Ovakve izjave, koje straše stanovništvo, ne samo da su za svaku osudu, već su izuzetno opasne po kolektivno zdravlje građana, jer u svojoj konačnici mogu da utiču na povećan broj smrtnih ishoda od drugih bolesti. Javno iznošenje dezinformacija i širenje panike, a koje se tiču opreme i protokola i načina funkcionisanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi RS jedino ima za cilj uništavanje povjerenja građana u UKC RS i u zdravstveni sistem u cjelini – navode iz Društva doktora medicine u RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.