Predsjednik Međunarodnog centra za mir

Spahić: Novinari i mediji su jedan od ključnih stubova svakog društva

IbrahimSpahic

Spahić podsjeća da su novinari i mediji jedna od rijetkih preostalih brana protiv svih vrsta uzurpacija, ljudske pohlepe i negativnosti i tokom kriznih, vanrednih i nesretnih stanja

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić uputio je čestitku novinarima i medijima povodom Svjetskog dana slobode medija u kojoj je istakao da su oni i u BiH i svijetu istinski misionari u izgradnji slobodnih i demokratskih društava.

Novinari te slobodni i nezavisni, objektivni i profesionalni mediji i vremenu pandemije CoVID-19 su, smatra Spahić, najznačajniji za opstojnost slobode govora u svakom društvu i brana protiv uzurpacije ljudskih prava i sloboda, saopćio je Press centar Međunarodnog centra za mir.

Spahić podsjeća da su novinari i mediji jedna od rijetkih preostalih brana protiv svih vrsta uzurpacija, ljudske pohlepe i negativnosti i tokom kriznih, vanrednih i nesretnih stanja u kojima danas žive društva i države izvan elementarnog proceduralno regulisanog odnosa javnosti i parlamentarne demokracije.

– Svjetski dan slobode medija je Dan u kojem se sjećamo i novinarki i novinara i svih njihovih saradnika koji su zbog svoje izuzetne misije ubijeni, ranjeni i progonjeni. Svjetski dan slobode medija je i Dan kada moramo osuditi i spriječiti svako gušenje slobode medija, kontrolisanje informacija i uređivanje vijesti i svih oblika ucjena i pritisaka i na medije i novinare jer su neprihvatljivi u bilo kom obliku, u bilo kojem vremenu i okolnostima, u bilo kojem društvu. Novinari i mediji su jedan od ključnih stubova svakog društva i njegove stabilnosti i razvoja. Sloboda govora i sloboda medija je mjera za slobodnog čovjeka i slobode u društvu – izjavio je Spahić, saopćio je Pres IPC-a.