redovna sjednica

Zasjeda Skupština RS: Hoće li funkcionerima biti ukinut “bijeli hljeb”

skupstina rs narodna nsrs dodik (2)

Na početku sjednice zakletvu je položio Diko Cvjetinović, novi poslanik DNS-a, umjesto dosadašnjeg Đorđa Popovića, koji je preuzeo funkciju ministra saobraćaja i veza

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) nastavljena je danas u Banjoj Luci razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku.

Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o štrajku jeste njegovo usklađivanje s novim Zakonom o radu, koji je opšti propis u ovoj oblasti, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Duško Milunović.

Milunović je, obrazlažući u Narodnoj skupštini Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, rekao da je ovaj zakon bilo neophodno uskladiti sa Zakonom o radu koji više ne poznaje pojam “većinski reprezentativni” sindikat i “većinsko” udruženje poslodavaca.

Na početku sjednice zakletvu je položio Diko Cvjetinović, novi poslanik DNS-a, umjesto dosadašnjeg Đorđa Popovića, koji je preuzeo funkciju ministra saobraćaja i veza.

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su nacrti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koje je predložio poslanik Milan Petković.

Ukoliko budu usvojeni predloženi zakoni, u tom bh. entitetu bit će ukinut takozvani “bijeli hljeb” izabranim i postavljenim fukcionerima.

Na osnovu tog prava oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na platu i plaćene poreze i doprinose.

Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata u Vijeću naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

U nastavku sjednice poslanici bi trebalo da se izjasne o prijedlozima strategija razvoja elektronske uprave te unapređenja i zaštite prava pripradnika nacionalnih manjina i borbe protiv sajber kriminaliteta u RS do 2024.

U parlamentu RS će danas biti održan skupštinski kolegij na kojem će biti utvrđen datum održavanja posebne sjednice na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s dvije odluke koje su usvojene u Predsjedništvu BiH bez konsenzusa.