Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjedala Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

aa_picture_20141012_3506191_high

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razmatrala je danas na sjednici u Sarajevu brojna otvorena pitanja koja se tiču izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, s fokusom na ulogu, prava i obaveze medija u izbornoj kampanji (Poglavlje 16. Zakona).

– Interresorna radna grupa je danas u punom sastavu pretresla sva otvorena pitanja i napravljen je značajan pomak na planu njihovog riješavanja – kazao je novinarima predsjedavajući Interresorne radne grupe Branko Petrić nakon okončanja zasjedanja.

Dodao je da su utvrđene određene obaveze u pogledu normativnog djelovanja u skladu sa zauzetim stavovima, izražavajući očekivanje da će shodno utvrđenoj dinamici biti moguće privesti kraju aktivnosti na izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva, odnosno Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Na upit u vezi s obimom izmjena izbornog zakonodavstva, Petrić se u ovoj fazi nije mogao decidirano očitovati, istaknuvši da su brojne izmjene međusobno povezane, te podsjećajući da, svakako, mora doći do dopuna normi koje se odnose na izbore u Gradu Mostaru, dovodeći to u kontekst raspisivanja narednih lokalnih izbora u BiH.

Kada se radi o eventualnom „preskakanju“ ovog izbornog ciklusa, Petrić je kazao da niko nikakav konkretan prijedlog u vezi s tim nije podnio nadležnima za rješavanje tog pitanja, podsjećajući da Interresorna radna grupa nije adresa za to, „jer pitanja lokalne uprave/samouprave, odnosno općina su u nadležnosti entiteta i regulirana su entitetskim ustavima i entitetskim zakonima, a opšti principi izbora regulirani su Izbornim zakonom“.

Inače, članovi Interresorne radne grupe fokusirali su se na poglavlja Izbornog zakona BiH, koja se odnose na ulogu, prava i obaveze medija u izbornoj kampanji te pravila ponašanja u izbornoj utrci, uključujući pitanja sankcioniranja pojava koje odstupaju od utvrđenih standarda.

U tom kontekstu, pomoćnica direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Helena Mandić predočila je set izmjena u terminološkom i suštinskom pogledu, a koje se uglavnom referiraju na odredbe Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH.

U vezi s tim, otvorena su brojna pitanja koja se tiču normativnog reguliranja ove oblasti, uključujući evropske standarde koji vrijede za elektronske medije, te etičke kodekse i načela balansiranog, pravičnog i nepristrasnog izvještavanja, kao i pitanja u vezi s printanim medijima, ulogom Vijeća za štampu i uopće sankcioniranja neprimjerenog ponašanja tokom izborne kampanje.

Preovladalo je stanovište da je neophodno pristupiti cjelovitom sagledavanju uloge medija u skladu s aktuelnim stepenom demokratskog razvoja i tehnološkim promjenama, te detaljno preraditi poglavlje koje se odnosi na tu oblast.

Naredna sjednica Interresorne grupe planirana je za 26. januara, kada bi uz spomenuta, trebalo razmotriti i pitanja koja se tiču izbornog praga, otvorenih listi, spolne zastupljenosti i drugih tehničkih detalja koji su ranije razmatrani i u vezi s kojima je u najvećoj mjeri postignuta suglasnost.

BiH