Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvojica zatvorenika iz Guantanama prebačena u BiH i Crnu Goru

guantanamo

Pentagon je najavio da će prebaciti zatvorenike iz Guantanama u BiH i Crnu Goru, kako bi tamo otpočeli nove živote, javlja Reuters.

Dvojicu zatvorenika iz Guantanama Pentagon će poslati u Crnu Goru i BiH da počnu nove živote, u najnovijim naporima da zatvore taj ozloglašeni zatvor.

U saopštenju Pentagona se navodi da je treći zatvorenik Muhamed Bavazir odbio da se ukrca na let za Evropu, pa je ostao u američkoj bazi na Kubi, prenijela je agencija AP.

U BiH je prebačen jedan Egipćanin sa teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena, navelo je američko Ministarstvo, dodajući da ni jedan ni drugi nisu mogli da se vrate u zemlju iz koje potiču.

Pentagon nije naveo zašto Bavazir nije prihvatio preseljenje u zemlju koja mu je bila namenjena, a koja nije imenovana, a advokat John Chandler navodi da je on insistirao na tome da ga pošalju u jednu od više zemalja u kojoj ima rodbinu, pošto nije mogao da se vrati u Jemen.

Ukupno su do sada američke vlasti iz Guantanama pustile 91 zatvorenika.

Dvojica zatvorenika prebačenih danas u BiH i Crnu Goru dio su grupe od 17 zatvorenika koji će Guantanamo napustiti tokom ovog mjeseca.