Turk o izbjegličkoj krizi: Potrebna je kolektivna odgovornost svih zemalja

volker turk

NHCR Asistent visokog komesara za zaštitu Volker Turk, zajedno sa članovima delegacije UNHCR-a u Makedoniji, predvođena od strane predstavnika UNHCR-a u Makedoniji, Mohameda Arif, posjetio je prihvatni tranzitni centar za izbjeglice “Vinojug” u Đevđeliji.

Delegacija UNHCR-a, predstavnici Crvenog Krsta, Centar za upravljanje s krizama kao i civilne nevladine organizacije koje učestvuju u borbi s izbjegličkom krizom upoznali su Turka sa faktičkim stanjem u prihvatnom centru za izbjeglice, gdje oni nakon prolaska makedonske južne granice privremeno borave dok ne otputuju prema sjevernom graničnom prelazu Tabanovce.

“Razlog zbog čega sam tu jeste da vidim šta se zaista događa na granici i da iskoristim mogućnost da razgovaram sa izbjeglicama koje prelaze granicu u ovim zimskim uslovima”, izjavio je Turk.

UNHCR Asistent Visokog komesara za zaštitu Turk je rekao da je stanje koje je zatekao u prihvatnom centru za izbjeglice u Đevđeliji dobro, da izbjeglice imaju potrebnu humanitarnu i medicinsku pomoć, da su granice otvorene kao i da imaju mogućnost zatražiti azil ukoliko to žele.

Zahvalio se Makedoniji i njenom narodu koji se solidarizirao s izbjeglicama i ukazao im potrebnu pomoć. Dodao je da je potrebna veća kolektivna odgovornost svih evropskih zemalja u borbi s izbjegličkom krizom.

“Potrebna je kolektivna odgovornost svih zemalja, ne može stvar biti završena samo od strane jedne države”, zaključio je Turk.

Nakon jučerašnjeg prekida protoka izbjeglica iz Grčke prema Makedoniji, danas je makedonska južna granica otvorena i izbjeglice nakon procesa registracije nesmetano ulaze na makedonsku teritoriju, s time u svojoj dokumentaciji moraju navesti neku od zemalja Evropske unije kao krajnju destinaciju njihovog putovanja.