Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripremno ročište

Zaštićeni prijavitelj korupcije Emir Mešić traži povratak na radno mjesto

emir mesic birn

Glavna rasprava zakazana je za 20. april 2023. godine

Po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, na pripremnom ročištu zatraženo je poništavanje odluka disciplinskih komisija i rješenja direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).

Prema tužbenom zahtjevu koji je izložila Biljana Radulović, punomoćnica Mešića, zatraženo je poništavanje rješenja drugostepene komisije UIO-a BiH od 26. februara 2021. godine, rješenja prvostepene komisije od 16. oktobra 2020. godne i rješenja direktora od 22. aprila 2021. godine kao nezakonitih, javlja Detektor.ba.

Pravobranilaštvo BiH je navelo da se protivi tužbenom zahtjevu u dijelu koji se odnosi “na vraćanje tužitelja, pored mjesta na kojem je bio, na neko drugo odgovarajuće mjesto, shodno stručnom znanju i sposobnostima”.

Protiv Mešića su vođena tri disciplinska postupka koji su se odnosili na kršenje pravila i rušenja ugleda UIO-a iznošenjem informacija u javnost, te na njegovu ulogu u spornoj nabavci higijenskih sredstava za Granični prijelaz Rača.

Radulović je kao dokaze uložila rješenja disciplinskih komisija Uprave, preporuku ombudsmena za ljudska prava od 5. jula 2021. godine, kao i CD o javnom istupu tužitelja na portalu Detektor.ba od 30. juna 2020. godine.

Mešić je tada za Balkansku istraživačku mrežu BiH govorio o prijavi nepravilnosti Državnom tužilaštvu prilikom naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

Predloženo je i saslušanje svjedoka i tužitelja, te finansijsko vještačenje obračuna razlike ličnog dohotka Mešića od 22. aprila 2021. godine do dana vještačenja.

Pravobranilaštvo je uložilo rješenja disciplinskih komisija, disciplinsku prijavu od 16. jula 2020. godine, te rješenje o određivanju disciplinske komisije, predlažući saslušanje predsjednika prvostepene disciplinske komisije na okolnosti donošenja rješenja.

Glavna rasprava zakazana je za 20. april 2023. godine.