Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Operacije prekinute

Požar u turskoj luci Iskenderun, plamen koji guta stotine kontejnera

iskenderun luka pozar turska ss

Turska brodarska agencija Tribeca saopćila je u utorak da su neki teretni dijelovi luke Limak u kompleksu Iskenderun još uvijek u plamenu i da je terminal zatvoren za sve operacije do daljnjeg

Stotine brodskih kontejnera gorjelo je u utorak u turskoj luci Iskenderun, šaljući gust crni dim u nebo i zatvarajući operacije, prisiljavajući teretne brodove da preusmjere brodove u druge luke.

Turske pomorske vlasti saopćile su u ponedjeljak da je luka, koja se nalazi na obali Sredozemnog mora u južnoj pokrajini Hatay, oštećena zbog velikog potresa koji je pogodio Tursku i susjednu Siriju.

Snimci dronom pokazuju žestoki plamen koji guta stotine kontejnera na doku, a vodeni mlaznici iz vatrogasnog vozila manji su od razmjera požara koji je izbio u ponedjeljak.

Turska brodarska agencija Tribeca saopćila je u utorak da su neki teretni dijelovi luke Limak u kompleksu Iskenderun još uvijek u plamenu i da je terminal zatvoren za sve operacije do daljnjeg.

Vodeća globalna grupa za transport kontejnera AP Moller Maersk poručila je u savjetovanju u utorak da je došlo do značajne štete na logističkoj i transportnoj infrastrukturi oko epicentra potresa, uključujući i luku Iskenderun.

Firma je saopćila kako nastoji preusmjeriti brodove prema potrebi, s obzirom na “ozbiljna strukturna oštećenja, što dovodi do potpunog zaustavljanja svih operacija do daljnjeg”.

– Morat ćemo izvršiti promjenu odredišta za sve rezervacije koje su vezane za luku ili su već na vodi. Trenutno planiramo preusmjeriti kontejnere na obližnja čvorišta u okviru operativne izvodljivosti ili zadržati u lukama za prekrcaj – uključujući luku Mersin (u Turskoj) i Port Said (u Egiptu) – piše grupa, prenosi Reuters.