Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaštita života 480 stanovnika: Smanjenje poplavnog rizika u slivu Vrbasa

BiH

vrbas banja luka (9)

Radovi čišćenja, uređenja korita i ojačavanja obala Vrbasa počeli su u naselju Gračanica, općina Bugojno, u okviru projekta “Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa”.

Projekt “Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa” ima za cilj da omogući bh. vlastima na svim nivoima da se prilagode rizicima od poplava kroz primjenu tehnologija koje bi omogućile ekonomske aktivnosti otporne na klimatske promjene, saopćeno je iz UNDP-a.

Procijenjena vrijednost radova je 300.000 KM, a općina Bugojno učestvuje sa novčanim sredstvima u iznosu od 30 posto.

Radovi se realiziraju u okviru Projekta koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansira Globalni fond za okoliš (GEF), u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama, i 14 općina u slivu rijeke Vrbas.

– Do kraja godine implementiraće se deset projekata smanjenja rizika od poplava u sedam općina čija je ukupna vrijednost oko 1,4 miliona KM uz 30 posto učešća jedinica lokalne samouprave – navela je rukovoditeljica UNDP projekta Raduša Cupać.

Uz pomoć Projekta, koji se implementira od aprila 2015. godine, za općinu Bugojno je pripremljen i ustupljen na korištenje paket digitalnih prostornih podataka, mape opasnosti i rizika od poplava sa GIS paketom, unaprijeđen sistem za uzbunjivanje i komunikaciju od poplava predajom 140 ručnih stanica, dvije mobilne radio stanice i jednom sirenom.

Vrijednost pružene tehničke i stručne podrške je više od 90.000 KM, saopćeno je.