Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas: Palestina će ponovo zatražiti članstvo u UN-u

abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je na sastanku palestinskog rukovodstva u Ramallahu kazao da će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija biti predat prijedlog rezolucije kojom se traži punopravno članstvo u UN-u.

– Jedna od najvažnijih rezolucija koje ćemo predati je za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Kao što znate, mi smo ovaj zahtjev predali 2011. godine, ali je on odbijen iz različitih razloga. Božjom voljom, ovi razlozi su sada uklonjeni jer smo mi veoma zainteresirani da postanemo punopravni član Ujedinjenih nacija – rekao je Abbas na u ponedjeljak navečer na otvaranju sastanka, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Na temu unutarpalestinskog pomirenja nakon odluke Hamasa da raspusti svoj upravni odbor koji je upravljao pitanjima koja se tiču Gaze, predsjednik Abbas je rekao da će palestinski zvaničnici uskoro posjetiti Gazu kako bi vidjeli šta mogu učiniti kao vlada odgovorna za sva pitanja, te će poslije toga biti jasnije kako će se stvari razvijati.

On je rekao da ukoliko sve bude u redu i vladi bude dozvoljeno da normalno obavlja svoje dužnosti, sljedeći korak bi bio da se ide na predsjedničke i parlamentarne izbore, “što je za nas veoma važno jer smo demokratska zemlja”.