Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrzino kolo

Zašto Čović pokušava da HDZ-ov Izborni zakon prođe barem u Domu naroda PSBiH?

covic fena dom naroda

Iako nema većine u Predstavničkom domu PSBiH za diskriminatorni Izborni zakon, HDZ očigledno usvajanjem ovog zakona u Domu naroda PSBiH i to samo uz pomoć glasova SNSD-a, želi imati svojevrsni alibi, prvenstveno kod predstavnika međunarodne zajednice, za nastavak “guranja” ovog prijedloga uz obrazloženje “da je jedan dom PSBiH ipak usvojio HDZ-ov Izborni zakon”.

Odluka delegata SDA da ne prisustvuju današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se trebalo po hitnom postupku raspravljati o Prijedlogu Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio HDZBiH dodatno je uzburkula bh. političku scenu.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Najnovija dešavanja samo su pokazala da je ovo uvertira u vrelo političko ljeto u našoj zemlji, a današnje izjave i najave zvaničnika vladajućih stranaka “obećavaju” da će se situacija dodatno komplikovati, a da će tenzije rasti.

VRZINO KOLO

Pokazuju to i današnje teške optužbe na račun SDA da zbog nedolaska delegata ove stranke na sjednicu Doma naroda PSBiH, oni blokiraju institucije BiH.

Najglasniji u ovim optužbama su bili Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH i Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Posebno su apsurdne Špirićeve kritike ako se zna da SNSD od jula prošle godine bojkotuje sjednice Parlamenta BiH, uz rijetke izuzetke, odnosno kada oni procjene da bi trebali doći na neku sjednicu da obore neko eventualno rješenje.

S druge strane Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda kazao je danas novinarima u Sarajevu da on i njegove stranačke kolege na sjednicu nisu došli kako bi spriječili donošenje nakaradnog zakona.

Međutim, pitanje je do kada Izetbegović i ostali delegati SDA misle da će moći sprečavati usvajanja diskriminatornog HDZ-ovog zakona nedolaskom na sjednice?

Naredna sjednica Doma, zakazana je već za sutra i ukoliko se delegati SDA opet ne pojave, sjednice ponovo neće biti. No, jasno je da je Čović može zakazivati do unedogled, svakog dana, a hoće li SDA svaki put odbiti doći i na taj način, doduše, iz drugih motiva no što su oni SNSD-a, ipak odbiti učestvovati u radu jednog doma Parlamenta BiH i dozvoliti da se svrsta među one koji blokiraju rad državnih institucija.

Svakako da ova cjelokupna situacija liči na “vrzino kolo” i priča oko HDZ-ovog prijedloga Izbornog zakona u Domu naroda PSBiH može završiti na dva načina.

Jedan je da SDA odbije doći na sjednicu svaki put kad Čović na dnevni red stavi HDZ-ov Izborni zakon i na taj način se SDA izjednači s onima koji blokiraju rad institucija.

Drugi je da SDA dođe na sjednicu Doma naroda PSBiH na čijem je dnevnom redu HDZ-ov Izborni zakon i u tom slučaju, bilo bi kvoruma za zasjedanje, jer podsjećamo da bi sjednica bila održana od 15 delegata moraju joj prisustvovati najmanje po tri iz svakog naroda. Ali, tada bi HDZBiH i SNSD mogli usvojiti HDZ-ov prijedlog uprkos protivljenju Kluba Bošnjaka.

Međutim, s obzirom na to da nema većine u Predstavničkom domu PSBiH za usvajanje ovog zakona, on ne bi mogao stupiti na snagu.

Stoga, nije jasno šta želi i Čović, koji zna da bez podrške u Predstavničkom domu, nema ništa od njegovog prijedloga.

Ili, možda predsjednik HDZ-a na ovaj način želi imati svojevrsni alibi, prvenstveno kod predstavnika međunarodne zajednice, za nastavak “guranja” ovog prijedloga uz obrazloženje “da je jedan dom PSBiH ipak usvojio HDZ-ov Izborni zakon”.

BEĆIROVIĆ: BOLJE U PARLAMENTU, NEGO PO HOTELIMA

Denis Bećirović (SDP), delegat iz Kluba bošnjačkog naroda, danas je došao na sjednicu Doma naroda PSBiH. On smatra da se o Izbornom zakonu treba raspravljati u Parlamentu, a ne po hotelima i u Neumu.

– Ovdje treba poštivati principe ustavnosti i zakonitosti i jasno i argumentima reći zašto neke stvari treba odbiti kao što je ovaj diskriminatorski prijedlog HDZ-a. Ništa u PSBiH ne može biti usvojeno ako nije usvojeno u oba doma. Prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona je jedan potpuno antievropski zakon koji je u potpunosti u suprotnosti s evropskim principima i standardima, zakon koji bi uveo zemlju u još veću diskriminaciju i etnički aparthejd i takav zakon u cjelovitoj parlamentarnoj proceduri u skladu s Ustavom BiH nikada ne može biti usvojen u PSBiH – kazao je Bećirović, najavivši da će na sjednicu Doma naroda doći i sutra.

ARNAUT: NIJE BOJKOT, ALI JESTE KUKAVIČLUK

Damir Arnaut (Naša stranka), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, odgovarajući na pitanja novinara na koji način se situacija iz Doma naroda PSBiH, u vezi s HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona može reflektirati na Predstavnički dom i najavljenu raspravu o prijedlogu tehničkih izmjena Izbornog zakona pokrenutih zbog očuvanja integriteta izbornog procesa, kazao je da se ponovo bavimo posljedicama onoga što je faktički uzrokovala prvenstveno SDA.

– Ja SDA već tri godine optužujem za davanje kontrolnog paketa Dodiku i Čoviću koji im omogućava i da sazivaju ovakve sjednice i da usvajaju ovakve retrogradne zakone. Da SDA nije Dodiku i Čoviću dala po četiri delegata oni ne bi imali ni opću većinu da usvajaju ovakve zakone, odnosno najavljuju njihovo usvajanje, niti bi imali entitetsku većinu da takvi zakoni prolaze. Pozdravljam činjenicu da je Denis Bećirović danas došao da raspravlja o bitnim stvarima i smatram da jednostavno izbjegavanje odgovornosti od SDA u stvari predstavlja kukavičluk. Ne smatram da se radi o blokadi, ali smatram da se radi o kukavičluku uzimajući u obzir da su oni omogućili svojim potezima Dodiku i Čoviću potpunu kontrolu nad Domom naroda. Prema tome SDA je zaista kreirala ovu situaciju i pokazali su da 3 nije jednako 4 delegata na još jednom primjeru i na još jedna slikovit način – zaključio je Arnaut.