Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

forum u sofiji

Sabina Ćudić sa zvaničnicima zemalja EU i NATO-a: Zašto je Milorad Dodik interesantan Rusiji

cudic i peach

Sabina Čudić se danas u Sofiji sastala sa Stuartom Peachom, bivšim predsjednikom Vojnog komiteta NATO-a i specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan

U Sofiji je danas održan Forum o odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana na kojem su se obratili brojni zvaničnici zemalja EU, NATO-a i regije. Na Forumu su se, između ostalih, obratili: Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, Federica Mogherini, bivša visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku, Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za proširenje i Stuart Peach, bivši predsjednik Vojnog komiteta NATO-a i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, koji je govorio zajedno sa Sabinom Ćudić, predsjednicom Glavnog odbora Naše stranke i zastupnicom u Parlamentu Federacije BiH.

Ćudić se Forumu obratila u dva navrata. Govorila je o genezi ruskog uticaja u Bosni i Hercegovini istaknuvši Milorada Dodika kao glavnog njegovog provodnika: „Milorad Dodik je sigurnosna prijetnja u BiH. On Rusiji nije interesantan samo kao neko ko se deklarativno zalaže za njene interese, već i kao čovjek koji ima kapacitet da proizvede stvarnu krizu kakva Rusiji bude odgovarala.“ Iz tog razloga posebno važnim smatra pristupanje BiH Evropskoj uniji i NATO-u. „EU je važna jer BiH joj civilizacijski pripada, važna je i zbog ekonomskog prosperiteta naših građana, ali nikakav progres ne može se desiti bez sigurnosti i mira kojima jedini garant može biti članstvo BiH u NATO-u.“

Federica Mogherini i Sabina Ćudić

To je naglasila i prilikom razgovora sa Stuartom Peachom, bivšim predsjednikom Vojnog komiteta NATO-a i specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan. Razgovarala je, također, i s Federicom Mogherini koju je informisala o naporima Naše stranke da na državnom nivou na agendu vrati zakone koji BiH garantuju kandidatski status u EU.

U Sofiji je BiH predstavljao i Josip Brkić iz HDZ-a, zamjenik Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, koja je otkazala svoje učešće i ustupila mjesto Brkiću.

“Žao mi je što ministrica Turković nije iskoristila ovu priliku da informiše neke od ključnih ljudi NATO-a i EU o stanju u BiH te o rastućem ruskom uticaju, o daljnjoj etnifikaciji izbornog procesa štetnoj po BiH, o poraznom glasanju SNSD-a i HDZ-a protiv zakona koji su preostali uslovi BiH za kandidatski status BiH u EU, te o glasanju ovih stranaka protiv usklađivanja politike BiH sa EU kada je u pitanju Ukrajina. Informisala sam čelnike o današnjem sramnom i opasnom istupu Milanovića u vezi s uslovljavanjem finskog članstva u NATO-u HDZ-ovim zahtjevima u vezi s Izbornim zakonom u BiH“, rekla je Ćudić.

Ćudić je, također, tražila odlučniji stav Evrope protiv opasnih nacionalističkih napada na BiH kako iz regiona tako i iznutra.