Historičar Milivoj Bešlin

Zašto i vlast i opozicija u RS-u podržavaju četničko okupljanje

cetinici visegrad

“Radi se o totalitarnom modelu koji tu vlada”

Historičar Milivoj Bešlin iz Novog Sada rekao je za agenciju Patria da u Republici Srpskoj, entitetu u BiH, ne postoji opozicija u smislu ideološkog koncepta te da i političke partije izvan Dodikovog SNSD baštine vrijednosti koje baštini i sam Dodik.

„Radi se o totalitarnom modelu koji tu vlada, a zasnovan je upravo na ideologiji koja je promovirana danas u Višegradu“, rekao je Bešlin, komentarišući činjenicu da niti jedna politička partija iz Republike Srpske, računajući i opoziciju, danas nije osudila postrojavanje četnika u Višegradu.

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu obilježili su godišnjicu hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

Četnici su se u nedjelju ujutro postrojili u centru Višegrada, odakle se čula pjesma „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.“ Američka i Britanska ambasada u BiH su reagirale pozivajući institucije da „poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost.“

Bešlin je rekao da nije ni očekivao da će doći do reakcije iz RS-a na četničko postrojavanje, jer, kako je rekao, politika u tom dijelu zemlje sama promoviše da je entitet nastao 9. januara 1992. godine, kada su počinjeni mnogo zločini, dok odbacuju obilježiti dan kada je entitet priznat 1995. godine u Dejtonu.