Zašto je Alisa Mutap ispitana tek dva mjeseca nakon smrti Dženana Memića?

dalida burzic nova fotka
Dalida Burzić

Slučaj smrti mladića Dženana Memića i nakon dvije i po godine nije rasvijetljen, a oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja koju je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu otvorila je nova pitanja u ovom slučaju. Na njih će neko morati dati odgovor.

Iz Tužilaštva KS nakon presude je najavljena žalba, ali drugih reakcija nije bilo. Bez reakcije su MUP KS i Uprava policije. Ubrzo će uslijediti nova istraga, a porodica Memić koja od početka tvrdi da je Dženan ubijen, nada se da će istina konačno biti otkrivena. Isto tako, očekuje se da bude ispitana odgovornost nadležnih u Tužilaštvu KS i MUP-u KS koji su odustali od istrage zbog ubistva i prekvalifikovali krivično djelo u saobraćajnu nesreću.

Najveća odgovornost svakako je na Tužilaštvu KS i glavnoj tužiteljici Dalidi Burzić, kao i tadašnjem policijskom komesaru Vahidu Ćosiću i drugim policijskim službenicima u lancu odgovornosti.

Istu noć 8. februara 2016. godine tokom vršenja uviđaja postupajući tužilac Meris Ćato je upozoren, zbog pronađenih dokaza, na mogućnost da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. Ti detalji prezentirani su tek tokom sudskog procesa Seferovićima. Saobraćajni istražitelj Sefedin Škrijelj jasno je upozorio i svog nadležnog da bi se moglo raditi o drugom krivičnom djelu, a ne saobraćajnoj nesreći.

Tužilaštvo KS koje je rukovodilo uviđajem imalo je mogućnost odmah ispitati jedinog živog svjedoka događaja Alisu Mutap koja je bila u društvu s Memićem. No, iz kojih razloga je Tužilaštvo KS Mutap ispitalo tek 5. aprila 2016. godine za sada ostaje poznato samo Burzić i postupajućem tužiocu. Treba podsjetiti da je na ovom slučaju (istraga i sudski proces) radilo devet tužilaca što nije zabilježeno u slučajevima saobraćajne nesreće. Mutap je više puta ispitana u MUP-u KS, a jednom čak i u prisustvu roditelja iako je punoljetna.

Kako je onda moguće da je Tužilaštvo u martu otvorilo istragu za krivično djelo ubistva po nepoznatom počiniocu, ukoliko je glavni svjedok ispitan tek u aprilu! Dalje, također je tokom sudskog procesa otkriveno da je u aprilu rađena rekonstrukcija o kojoj nema nikakvog traga. I porodica Memić kao oštećena strana je uskaraćena za bilo kakve detalje.

Druga rekonstrukcija radi se 14. juna 2016. godine za saobraćajnu nesreću, iako je još uvijek trajala istraga za krivično djelo ubistvo. Naredba o obustavljanju istrage za ubistvo donesena je 24. juna 2016. godine.

Istina je da je bilo poteškoća na relaciji Tužilaštvo KS-MUP KS i da je u dva navrata tužiteljica Burzić tražila od komesara Ćosića informacije vezane za slučaj Dženana Memića. Ali isto tako, zašto Tužilaštvo KS nije reagiralo po službenoj dužnosti ako je uočilo „propuste i nedosljednosti u postupanju ovlaštenih osoba MUP KS“. Kako je od te odgovornosti izuzet komesar Vahid Ćosić?

Začuđuje i zabrinjava činjenica da je Tužilaštvo KS u svom dopisu od 8. augusta 2017. godine upućeno porodici Memić, a koje potpisuje tužilac Sead Kreštalica, navelo da je saslušanje svjedoka Alise Mutap bilo odlučujuće za smjer istrage. Ako je naknadno i utvrđeno da je Mutap dala lažni iskaz, jer je dva puta saslušavana u MUP-u KS, onda je na Tužilaštvu KS bilo da je zbog toga i procesuira.

Treba podsjetiti da su i Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget naveli da im je Burzić 15. marta 2016. godine kazala: „Nije on njega htio ubiti, to je bilo samo naguravanje koje je eskaliralo, ja ne dam Alisu, ona je prije ovoga tek izašla iz jedne nesretne veze, jadnica je morala ići i hodžama …“.

Mutap se samo jednom kao svjedok pojavila na suđenju Seferovićima, a nakon toga je nastavila dolaziti na glavne pretrese. To će biti razlog što je Kantonalni sud odbio prijedlog odbrane Seferovića da se Mutap ponovo pozove za svjedoka i članovi njene porodice.

I dok je Tužilaštvo KS „vršilo istragu“ protiv pet policijskih službenika vrijeme je prolazilo. Kada je Tužilaštvo „konačno utvrdilo“ da nema elemenata krivične odgovornosti, došlo je do zastare i izbjegnuta je bilo kakva i disciplinska odgovornost iako je ona itekako utvrđena od strane Tužilaštva KS.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo prije nekoliko dana je saopćio da će izvršiti analizu dokumentacije u vezi provedene unutrašnje istrage i disciplinske postupke protiv policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo obuhvaćenih izvještajem Ad hoc tijela za vršenje nadzora nad zakonitošću rada MUP-a Kantona Sarajevo u predmetu „Dženan Memić“. Podsjećamo, Izvještaj Ad hoc tijela je obznanjen 24. januara 2017. godine  kada još nije došlo do zastare u ovim predmetima. Zašto se čekalo sa provođenjem disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika i kakva je uloga Tužilaštva KS trebala bi pokazati temeljita istraga Tužilaštva BiH.