Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužna slika

Zašto je Neum “ukrašen” porukama mržnje i ustaškim simbolima?

gazi balije neum
FOTO: TV N1
Poruka "Gazi balije" na prozoru restorana

Nije prvi put da se u Neumu dešavaju ovakve stvari, poruke mržnje, tuče, razbijanja izloga izuzetno štete turističkoj slici grada koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista koji dominantno dolaze iz Bosne i Hercegovine

Neum, najpopularnije ljetovalište u BiH i mjesto gdje se u zimskim mjesecima održava veliki broj seminara i simpozija kompanija iz cijele naše zemlje, ispisan je porukama mržnje, kao i onih u kojima se slave ustaše. Ovaj put meta fašističkog i nacionalističkog vrijeđanja bio je restoran u vlasništvu Jasmina Osmanovića.

Vlasnik restorana kazao je za TV N1 da ovo nije prvi put da se dešavaju ovakvi incidenti i da ih je i ranije prijavljivao policiji koja do sada nije privodila osumnjičene.

“Neum je malo mjesto u kojem se sve zna, ali ništa ne poduzima, ljudi koji su sa strane imaju dosta problema od strane iste grupe ljudi”, kazao je vlasnik.

Na izlogu njegovog restorana sprejem je napisano “Gazi balije”, a pored natpis uvrjedljivog sadržaja koji se odnosi na Sarajevo.

Takođe, na parkingu ispred restorana zidovi su ispisani ustaškim pozdravima i ustaškim simbolima.

za dom spremni
FOTO: TV N1
Ustaški simboli u Neumu

Nije prvi put da se u Neumu dešavaju ovakve stvari, poruke mržnje, tuče, razbijanja izloga izuzetno štete turističkoj slici grada koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista koji dominantno dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Nadležni policijski organi do sada nisu poduzimali nikakve ozbiljnije mjere, ovaj put, krajnje je vrijeme da se procedure identificiranja i privođenja izgrednika obavi na pravi način.

ustaske poruke
FOTO: TV N1

Izgrede prema izjavama sagovornika već godinama čini ista grupa ljudi.

Turistička zajednica grada Neuma trebala bi insistirati na sprečavanju i kažnjavanju ovakvih izgreda koji nanose ogromnu štetu bh. gradu na Jadranu.