Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured disciplinskog tužioca

Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti državne tužiteljice Violete Mandić

sud tuzilastvo vstv bih
Foto: D.B./ Fokus.ba

Zbog spleta nesretnih okolnosti tužene, koji su ovako poredani, proizilazi da je ona kriva, ali nakon provedenih materijalnih dokaza i iskaza, proizilazi drugo činjenično stanje, tvrdi Kurtović

Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da se Violeti Mandić, tužiteljici Državnog tužilaštva, izrekne odgovarajuća disciplinska mjera zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, dok je ona navela kako nije ugrozila dignitet pravosuđa.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je, na početku iznošenja završne riječi, kazala kako tužena, koja je bila zadužena predmetom, kao ni zakonski zastupnik “Elektroprivrede Republike Srpske” nisu negirali da su se sastali, što proizilazi i iz materijalnih dokaza koji su prezentirani na glavnoj raspravi.

Iz iskaza tužene Mandić, navela je Hasanović, proizilazi da nije poznavala Luku Petrovića, osim da je iz medija saznala da se radi o zakonskom zastupniku “Elektroprivrede”, dok iz njegovog iskaza proizilazi da je tuženu Mandić vidio u restoranu kada je počeo sudski postupak.

“Zvaničan poziv nije bio upućen putem Tužilaštva, niti je Petrović saslušan tokom istrage. On nije pozvan zvanično da bude saslušan“, kazala je Hasanović.

Prema njenim riječima, nosilac pravosudne funkcije mora da vodi računa da njegova komunikacija sa optuženim ne dovodi do sumnje u nepristrasnost u postupanju. Iz iskaza datih na ročištu, prema Hasanović, može se vidjeti da je razgovor vođen o detaljima predmeta koji zaslužuju pravnu zaštitu. To je, kako je navela disciplinska tužiteljica, dovelo do nepovjerenja u kompletan postupak tužene strane.

“Tražim da se utvrdi disciplinska odgovornost tužene, te da joj se izrekne adekvatna mjera”, rekla je Hasanović na kraju.

Prema tužbi, Mandić se – nakon potvrđivanja optužnice protiv Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske a.d.” – sastala s direktorom ovog preduzeća Lukom Petrovićem između 1. septembra i 30. oktobra 2020. u Istočnoj Ilidži, te mu saopćila informacije iz predmeta i ponudila sporazum o priznanju krivnje.

Emir Kurtović, punomoćnik tužene Mandić, kazao je kako navodi koje je iznijela disciplinska tužiteljica ne odgovaraju materijalnim dokazima.

Punomoćnik je naveo kako je Petrović na službeni telefon pozvao tužiteljicu Mandić i tražio da se sastanu van Tužilaštva, ali da je ona više puta tražila da dođe u službene prostorije s advokatom, što je Petrović odbio.

“Na tom satanku u pečenjari nije rečena niti jedna riječ o predmetu. Nije istovjetna izjava Petrovića u svim fazama postupka”, rekao je Kurtović i dodao kako se susret desio nakon više provedenih radnji.

Inicijativa za susret, prema Kurtoviću, došla je od zakonskog zastupnika “Elektroprivrede”, koji se nije obratio u pisanoj formi.

“Zbog spleta nesretnih okolnosti tužene, koji su ovako poredani, proizilazi da je ona kriva, ali nakon provedenih materijalnih dokaza i iskaza, proizilazi drugo činjenično stanje. Zato je treba osloboditi odgovornosti”, istakao je Kurtović.

Tužena Mandić je kazala kako ni na koji način nije ugrozila dignitet pravosuđa.

“Nismo govorili o sporazumu, načinu zaključivanja ni o posljedicama koje mogu nastupiti. Svjedok je to sam potvrdio”, rekla je Mandić na kraju.

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odluku će donijeti u zakonskom roku.