Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "Zijad Mutap i ostali"

Zašto je sudija Perić protiv čitanja Mutapovih dnevnika i kako zna da snimci s kuće Šerifa Konjevića nisu uništeni?

mutap zijad i alisa
Zijad i Alisa Mutap / FOTO: avaz.ba

Kada je tužitelj Ćazim Hasanspahić najavio da će čitati dnevnik koji je vodio Zijad Mutap, sudija Perić mu je kazao: “Nismo čitaonica” te dozvolio da se čitaju dijelovi koji sadrže “samo najbitnija obilježja koja se stavljaju na teret optuženom”

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Tužilaštvo BiH danas je ulagalo brojne materijalne dokaze o ovom slučaju, koji između ostalog čine službene zabilješke u vezi sa stradanjem Dženana Memića, saslušanjima Alise Mutap-Ramić, naredbe za razna vještačenja, kao i naredbe za pretrese i oduzimanje pokretnih i nepokretnih stvari i objekata, a koji su u vlasništvu ili su ih koristili optuženi u ovom predmetu.

Predsjedavajući sudskog vijeća Branko Perić kazao je, na početku izlaganja tužitelja Ćazima Hasanspahića, “da je vidio nekih dopisa koji nisu dokazi”, na što mu je tužitelj Hasanspahić kazao “dozvolite da dođemo do toga”. Kasnije je tužitelj Hasanspahić zatražio da mu se ne imputira riječ prevara, kada je na prošlom ročištu kojem Hasanspahić nije prisustvovao bilo riječi o tome da je optužnica u ovom predmetu potvrđena bez nekih, prema Perićevoj ocjeni, bitnih dokaza. Hasanspahić je kazao Periću i da on svoj stav formira nakon što dobije dokaze.

-Molim da se riječ prevara ne koristi u kontekstu mog rada, ja se nikome neću tako obratiti. Poštujem svačiji dignitet pa tražim da se poštuje i moj dignitet. Vi, časni sude, svoj stav formirajte kada dobijete sve dokaze. Nije prvi put da se po naredbama suda izuzimaju stvari koje se šalju na vještačenje, vještaci su samo tu da izvuku najbitnije – rekao je tužitelj Hasanspahić.

Na njegove riječi sudija Perić je odgovorio:

-Tužioče, nemojte biti tako osjetljivi. Svi imate lični i profesionalni kodeks i čuvajte ga – kazao je Perić.

Najviše reakcija advokata odbrane bilo je na uvođenje u sudski spis službenih zabilješki iz perioda vođenja istrage o ubistvu Dženana Memića. Odbrana je pokušala spriječiti ulaganje ovih dokaza uz obrazloženje da autori nekih od tih zabilješki nisu saslušani pred Sudom BiH, te po njihovom tumačenju ni njihove zabilješke ne mogu biti dokazi.

Advokat Kadrija Kolić najviše je insistirao na službenoj zabilješci koju je sačinio njegov branjenik, optuženi Josip Barić. Kolić je od tužitelja Tužilaštva BiH Dubravka Čampare tražio i da tu zabilješku naglas pročita, na što je Čampara odgovorio da mu to nije problem i pročitao ju je. Naime, policijski službenik Josip Barić u noći kada je stradao Dženan Memić, a u čijem društvu je bila Alisa Mutap, dobio je zadatak da u prostorijama KCUS-a sasluša Memića i Mutap.

Barić je u zabilješci naveo da mu je doktorica Amela Tuco na KCUS-u kazala da je Dženan Memić na obradi i da je bez svijesti, te da nije moguće od njega uzeti izjavu.

U toj zabilješci koja je danas i pročitana, Barić je naveo da je razgovarao s Alisom Mutap, te da je ona imala lakše tjelesne povrede.

– Alisa Mutap je rekla da su ona i Dženan oko 22.30 sati pošli u šetnju. Rekla je da su se kretali Alejom prema Vrelu Bosne te da nije bilo drugih pješaka, niti automobila iz pravca Vrela Bosne, a nije čula da se iza njih kreće automobil. Ona se nije mogla sjetiti svih detalja, ali nije mogla sa sigurnošću tvrditi da ih je udarilo auto, ali misli da ih je s leđa udario automobil – navedeno je u Barićevoj prvoj zabilješci.

Tužitelji su u dokazni materijal danas uveli i Barićevu zabilješku o izuzetim stvarima Dženana Memića i Alise Mutap. Dok su od Dženana Memića izuzete sve stvari, što je pobrojano i u zapisniku, od Alise Mutap su izuzeti samo crne farmerke i crna kožna jakna. Obuću, džemper, te ostale stvari od Alise Mutap, Josip Barić nije izuzeo.

U dokaze je uveden i dopis nekadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, koja je 4. aprila 2016. godine pisala MUP-u KS da je Josip Barić prilikom saslušanja 10. marta dao dijametralno suprotan iskaz o tome šta je Alisa Mutap kazala u noći 8. februara kada ju je Barić saslušavao.

U tom dopisu Burzić je navela da je Barić naknadno ispričao da mu je Alisa rekla da su joj upućivane prijetnje, kao i da je rekla da misli da ih nije udario auto, te je Burzić istakla da Barić to nije naveo u zabilješci i da je to istragu odvelo u krivom pravcu.

DOKAZI DA SU SNIMCI IZUZIMANI BEZ NAREDBE

Burzić je tadašnjem komesaru Vahidu Ćosiću sugerirala da se slučaj istraži te da se eventualno službenik sankcionira.

Barićev advokat Kadrija Kolić usprotivio se uvođenju ovog dokaza u sudski spis, uz riječi da autorica ovog dopisa nije saslušana pred Sudom i da bi s Dalidom Burzić trebalo razjasniti “zbog čega je to napisala”, te je predložio da se pred Sud dovede Dalida Burzić.

Odbrana se usprotivila i ulaganju dokaza koje je Tužilaštvo BiH dobilo od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Nina Kisić, advokatica Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić, kazala je da je to preobiman materijal i da tu ima “svega i svačega”, na što je sudija Perić tražio od tužitelja da pojasne o kakvim se dokazima radi.

Hasanspahić je pojasnio da se u tim materijalima, između ostalog, nalaze dokazi da su snimci videonadzora s kuće pjevača Šerifa Konjevića iz noći tragičnog stradanja Dženana Memića izuzeti bez naredbe za izuzimanje, a da su naredbe za izuzimanje izdate tek mjesec i po nakon izuzimanja snimaka.

Sudija Perić naložio je tužiteljima da iz dokumentacije koju su dobili od Kantonalnog tužilaštva Sudu dostave samo naredbe koje se odnose na Barića i Dupovca, te ih Tužilaštvo stoga danas nije uložilo, nego će to učiniti kada izvrši selekciju koju traži sudija Perić.

U ovom dijelu ročišta obratio se i optuženi Hasan Dupovac koji je rekao da je 9. februara 2016. godine podnio zahtjev za izdavanje naredbe za izuzimanje snimaka, te da ju je i dobio za sedam dana.

Međutim, tužitelj Hasanspahić podsjetio je da su svjedoci i vlasnici kuće potvrdili da nisu dobili naredbu kada su snimci izuzimani.

U tumačenje ovog dokaza umiješao se i sudija Perić koji je izgleda svoj sud, a što je u najmanju ruku iznenađujuće, o nekim dokazima, prvenstveno snimcima videonadzora već donio, te je uprkos tome što Hasan Dupovac nije imao naredbu kada je izuzeo snimak videonadzora s kuće Šerifa Konjevića i što još nije utvrđena istina o sudbini tih snimaka kazao:

– Ali, dokazi su izuzeti, nisu uništeni – rekao je Perić.

Na ovo je reagirao tužitelj Čampara kazavši:

-Eeee, to ćemo tek vidjeti. Ne možete učiniti nešto nespornim, što je za nas sporno – kazao je Čampara.

Tužitelj Hasanspahić htio je kao dokaze uvesti i set dokaza koji su po naredbi Suda BiH izuzeti prošle godine od Zijada Mutapa.

ŠTA JE ZIJAD MUTAP PISAO U DNEVNICIMA

Naveo je da se u tim dokazima nalaze dokumenti i dnevnici u kojima je Mutap evidentirao sve javne istupe Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića, da je Mutap imao i popis telefona svjedoka u procesima vođenim u predmetima Memić.

-Radi se o bitnim materijalima. Optuženi je organizirao sastanke, prikupljao je i dijelio brojeve telefona osoba koje su interesantne za istragu. Ovdje je svaka rečenica bitna. Da je Mutap revnosno vodio dnevnik dešavanja vidi se iz dijela koji ću pročitati, a u kojem se, između ostalog, navodi “8. februar 2016. godine. Alisa izlazi oko 20 sati da se nađe s drugaricom Zerinom”. Ja ne vidim nijedan razlog da ne prezentujem navode iz ovih dnevnika – rekao je tužitelj Hasanspahić koji je time najavio da će u sudnici pročitati šta je Zijad Mutap pisao u svojim dnevnicima, a što je bitno za Tužilaštvo BiH.

Međutim, sudija Perić je kazao na ovo tužitelju Hasanspahiću “nismo mi čitaonica”, te je naložio da se iz svesaka u kojima je Zijad Mutap vodio dnevnik dešavanja izdvoje “samo najbitnija obilježja koja se stavljaju na teret optuženom”.

Ove Perićeve riječi ne ulijevaju optimizam da će jedan od najmisterioznijih slučajeva u BiH za koji se veže i utjecaj politike biti rasvijetljen u ovom predmetu, jer je evidentno da se nastoji utjecati na to da Tužilaštvo prezentira što manje dokumenata, a kako se danas moglo čuti, čak se neće smjeti čitati ni dnevnik koji je vodio Zijad Mutap, otac jedine svjedokinje stradanja Dženana Memića.

Inače, Tužilaštvu BiH je u ovom predmetu preostalo da sasluša još jednog zaštićenog svjedoka, s kojim još nisu stupili u kontakt jer je on odselio u Njemačku.

Na sljedećem ročištu zakazanom za 13. oktobar, ukoliko se taj svjedok ne pojavi, njegov iskaz će tužitelji pročitati u sudnici.