Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "vizionar"

Zašto pretresaju Skakinu kuću: Zloupotreba položaja, zapošljavanja, grantovi…

abdulah skaka policija
Foto: Fena/CIN.ba

Akcija je rezultat jednogodišnje istrage Tužilaštva KS nakon anonimnih prijava vezanih za nezakonitosti u radu Abdulaha Skake o kojima je Žurnal prethodnih godina detaljno pisao

Nekoliko osoba je već privedeno u okviru predmeta protiv trenutnog ambasadora BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake (SDA). Kako saznaje Žurnal na saslušanje kao osumnjičeni treba biti proveden i Skaka, nakon što bude okončan pretres njegovog stambenog objekta.

Akcija je rezultat jednogodišnje istrage Tužilaštva KS nakon anonimnih prijava vezanih za nezakonitosti u radu Abdulaha Skake o kojima je Žurnal prethodnih godina detaljno pisao. Krenimo redom.

Zapošljavanje savjetnika

Općina Trnovo raspisala je početkom oktobra 2017. godine konkurs za prijem u radni odnos četiri stručna savjetnika. Prijavili se kandidati, Agencija za državnu službu FBiH provela proceduru te izvršen izbor. Žalbenog postupka nije bilo te su konačno 30. januara ovi državni službenici postali uposlenici Općine Trnovo. No, već narednog dana, 31. januara njih troje tu okončavaju svoj angažman, da bi naredni dan, 1. februara osvanuli kao namještenici Gradske uprave Sarajevo.

“Sve je u skladu sa zakonom. Iskazali oni svoju želju da pređu, odnosno druge dvije strane iskazale i što bi se mi protivili,” objašnjavao je tada načelnik Berilo negirajući da je ovaj konkurs i prelazak službenika dogovoren sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom. Dva od tri službenika su do “zapošljavanja” u općini Trnovo bili njegovi savjetnici.

Maja Hadžihalilović bila je savjetnik gradonačelnika za pravna pitanja, a bila je i predsjednik UO “Kantonalnog centra za socijalni rad“. Nije nevažno da je bila i članica Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, baš kao i gradonačelnik. Nakon formalnog prijema na mjesto državnog službenika u općini Trnovo, prebačena je na mjesto šef Stručne službe gradonačelnika Sarajeva.

Erna Čolić bila je savjetnica za odnose s javnošću gradonačelnika Sarajeva, dok je treći novoprimljeni državni službenik Nedim Tvrtković, kojem je gradonačelnik Skaka, nakon što je izmjenio sistematizaciju radnih mjesta, čuvao do okončanja konkursa u Trnovu poziciju pomoćnika za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove.

Novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice

Novcem iz gradskog budžeta gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pomogao je rasvjetu puta u Općini Trnovo. U izvršenju budžeta Grada Sarajeva za 2017. godinu, bez saglasnosti vijećnika, pojavio se projekat rasvjete u naselju Rajski Do u RS-u. Projekt je tada pravdan navodnom pomoći povratnicima u to mjesto.

Foto: Žurnal
Novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice

Međutim Tužilaštvo KS je utvrdilo da u tom mjestu nema niti jednog povratnika, da se radi o vikend naselju u kojem načelnik Skaka ima vikendicu. Gradonačelnik Skaka novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice u Trnovu baš kako smo to objavili početkom 2019. godine.

Slikanje sa bolidom

“Grad Sarajevo ima podršku u kandidaturi za domaćina utrke Formule E 2020. godine”, uvjeravao je gradonačelnik Abdulah Skaka novembra 2018. i ponosno se slikao pored Formule E. Trke nije bilo, niti će biti, ali je ostao račun vrijedan nešto više od 53.000 maraka.

Dio sredstava „skinut“ je sa stavke svjetlosna dekoracija grada te adaptacije poslovnih prostora, koja očito služi kao rezerva za Skakine finansijske intervencije po potrebi, u ovom slučaju dovođenja vozača i vozila na jednodnevno fotografisanje.

„Za zaključeni ugovor sa ino-dobavljačem SECA Sports Europe Limited/London morao je pribaviti saglasnost Gradskog vijeća na zaključeni Ugovor u skladu važećim Poslovnikom, a što gradonačelnik nije učinio“, naveli su inspektori Finansijske policije.

Foto: Žurnal

Konkretno, direktni i indirektni rashodi u vezi sa dopremanjem bolida Formule E iznosili su 66.522,82 KM. Utvrđeno je da za ovaj ugovor gradonačelnik Skaka nije pribavio saglasnost Gradskog vijeća, iako je zakonski to morao uraditi.

Podsjetimo, inspektori Finansijske policije uočili su nepravilnosti i kod finansiranja projekta UG Bedem – Edukacije mladih o značaju Dana državnosti BiH. Iako se navedeni projekat realizirao 25. novembra 2017., ugovor je potpisan 14. decembra, a sredstva doznačena dva mjeseca po okončanju projekta. Kako je cijeli projekat bio navodno vrijedan 35.000 maraka, inspektori su zaključili da je u pitanju tek refundacija troškova od 18.000 maraka te da prateća dokumentacija ne opravdava vrijednost projekta.

U izvještaju su navedene kao nezakonite i isplate koje je gradonačelnik Skaka odobravao za projekte u drugim gradovima, što je u suprotnosti sa nadležnostima Grada Sarajeva. Inspektori su ukazali i na kupovinu novogodišnjih poklona, navodno za poslovne partnere. Nisu mogli ustanoviti kome je kupljeno 25 mobitela, odnosno ko su ti „poslovni partneri“ Grada Sarajeva.

Za Tužilaštvo KS sporne su dodjele novca raznim udruženjima koje nikada nisu podnijele izvještaje o utrošku niti opravdale novac koji su dobili. Ispituje se i navodna kupovina glasova kojom je Skaka želio osigurati reizbor na mjesto gradonačelnika Sarajeva.