Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lov na krticu

Zašto su novinari nepoželjni u PSBiH: Zbog Čovića i curenja informacija službenici pisali izjave!

kenan-vehabovic-covic-parlament1-696×389

Kako je sve krenulo od zaštite “Čovičevih prava” i dobrih političkih veza, a kulminiralo neviđenom Vehabovićevom samovoljom i mobinogm prema uposlenicima Sekretarijata PSBiH, o završetku cijelog slučaja bi se u narednom period trebale očitovati odgovarajuće službe

Nedavna skandalozna mjera zabrane pristupa zgradi Parlamentarne skupštine BiH koju je za novinare uveo Sekretarijat i odgovarajuće parlamentarne službe ima svoju jasnu klijentelističku i političku pozadinu.

Inforadaru je s više adresa potvrđeno da se prethodnih nekoliko mjeseci unutar adminstrativnih službi Parlamentarne skupštine BiH odvijala prava mala drama sa naznakama mobinga, o čemu nam je posvjedočilo više osoba i uposlenika ove institucije, piše Inforadar.

Sve je počelo nakon što je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, pokrenuo kampanju te Sekretrijat Parlamentarne skupštine „pritisnuo“ da utvrde ko je novinarima dao informaciju o tome da je on prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život, što je bio samo jedan u nizu bahatih poteza lidera HDZ-a, iako poput ostalih parlamentaraca Čović prehodnih mjeseci ne samo da (gotovo) ništa nije radio – već što za svoj nerad redovno dobijao oko 6.000 KM i više.

Kako bi otkrio odakle cure informacije, Čović se obratio prvom čovjeku Sekretarijata, odnosno Zajedničke službe Kenanu Vehaboviću, kadru SBB-a, a on je, moguće i zbog prijateljskih odnosa lidera SBB-a Fahrudina Radončića sa Čovićem, svoj zadatak preozbiljno shvatio te je od tog trenutka nastupila prava mala drama unutar ove i drugih administrativnih službi i početak otvorenog mobinga prema uposlenicima.

Više sagovornika Inforadaru je potvrdio da je Vehabović potom donio zvaničnu odluku da su svi službenici i njegovi podređeni, koji su interno čitali informaciju o Čovićevoj naknadi, dužni da napišu pismenu izjavu o tome da li su je oni otkrili novinarima!

S obzirom da je još 2010. godine unutar Sekretarijata uveden tzv „intranet portal“, svojevrsna unutrašnja računarska mreža koja osigurava “međusobnu uskladivost radi razmjene podataka”, a koja istovremeno bilježi ko je od uposlenika čitao neku odluku ili akt, tako su po automatizmu svi koji su čitali odluku o naknadama za Čovića – morali da napišu izjave!

Kulminacija je nastala nakon što je Vehabović utvrdio da šefovi raznih odjela, ali i mnogi uposlenici, adminstrativni radnici, kao i sami parlamentrarci, imaju napretek slobodnog vremena jer većina ništa ne radi budući da je parlament u blokadi, te stoga “šetaju hodnicima, ispijaju kafe s novinarima i daju im informacije”, pa je iz svega proizašla incijativa o zabrani ulaska novinarima u zgradu PS BiH, osim ako nije sjednica!

Prije toga je, prema svjedočenjima više osoba, Vehabović provodio “mjere” nad službenicima kojima je izvlačio kartice, mjerio kad je ko došao na posao a kad se ko “iskucao”, kad je neko išao na pauzu i s kim je ispijao kafu.

Bitno je istači da još nikakav odgovor od Sekretarijata i odgovarajućih službi na pitanje da se akreditiranim novinarima omogući praćenje aktivnosti nije dobio ni poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut, a koji im je uputio takav zahtjev.

“Evo rok od mjesec za odgovor se približava, i ukoliko ga do ponedjeljka ne dobijemo pokušaću sa svojim kolegama iznaći načina da mi novinarima omogućimo nesmetan ulazak i boravak u zgradu Parlamenta, jer je to interes javnosti”, rekao je Arnaut za Inforadar.

Na pitanje kako komentira dešavanja unutar Sekretarijata i mobing prema uposlenicima od strane Verhabovića, a sve zbog navodnog “curenja” informacija i zaštite političara poput Čovića, Arnaut je odgovorio da nema dovoljno informacija o tome i da to, zasad, ne može da komentira.

Ista pitanja smo željeli da postavimo i samom Vehaboviću, no u Zajedničkoj službi su nas uputili na Press službu Parlamenta, kojoj smo potom proslijedili pitanja mailom.

Kako je sve krenulo od zaštite “Čovičevih prava” i dobrih političkih veza, a kulminiralo neviđenom Vehabovićevom samovoljom i mobingom prema uposlenicima Sekretarijata PSBiH, o završetku cijelog slučaja bi se u narednom periodu trebale očitovati odgovarajuće službe.