Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje Fokusa

Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”

Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”
Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”
Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”
Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”
Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”
Zašto treba dvaput razmisliti pri kupovini proizvoda s natpisom “Made in China”

Kineski opasni ili toksični proizvodi preplavili prodavnice u BiH. Više od 80 posto povučenih proizvoda je iz Kine. U prva tri mjeseca ove godine uvezli smo 57 miliona kilograma robe iz Kine

Tržište Bosne i Hercegovine, kako vrijeme odmiče, sve je više preplavljeno opasnim ili toksičnim proizvodima koje uvozimo iz cijelog svijeta. O tome govore zvanični podaci nadležnih institucija koje je dobio Fokus.ba. Više od 80 posto od navedenih proizvoda dolazi iz Kine!

Najveći problem predstavlja to što se većina navedenih proizvoda, za koje je ustanovljeno da su opasni po zdravlje stanovništva, odnosi na dječije igračke.

Pčela na daljinski

Agencija za nadzor nad tržištem BiH u prošlom mjesecu je s tržišta povukla daljinski upravljanu pčelu iz Kine. Kao rezultat internih ispitivanja, ustanovljeno je da se proizvod može zagrijati. Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod savjetuje se da ga vrate u najbližu „Pepco“ prodavnicu.

Isto se odnosi na svjetlosni lanac „Winter Wonderland 100L“. Ovaj proizvod iz Kine
predstavlјa opasnost od strujnog udara i požara jer je dužina napojnog kabla manja od minimalno dopuštene. Osim toga, on ne ispunjava zahtjeve električne izdržljivosti.

Notification of the Food Safety Agency about the product from China

I produžni kabal iz Kine koji je u martu povučen s tržišta predstavlja rizik od požara i strujnog udara jer, između ostalog, ima neadekvetnu zaštitu od dijelova pod naponom, jednako kao i reflektirajući prsluk iz Kine koji ima nedovoljan koeficijent retrorefleksije.

Ovo je samo nekoliko primjera opasnih proizvoda iz Kine koji su se prodavali u prodavnicama diljem BiH, a koji su nedavno povučeni s tržišta. Na hiljade toksičnih i opasnih proizvoda kojima je Kina preplavila bh. tržište povučeno je u proteklim godinama, pa i decenijama.

Inspekcijske kontrole

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH potvrdili su za Fokus da je analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2023. godine ustanovljeno da 82 posto nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine.

Ističu da u saradnji sa inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta kontinuirano vrše proaktivni nadzor nad tržištem. Proaktivni nadzor sastoji se od kontrole ciljanih grupa proizvoda na tržištu BiH. Proizvodi koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve i koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače povlače se s tržišta i vrši se povrat od potrošača.

Reaktivni nadzor nad tržištem vrši se na osnovu primljenih prigovora potrošača, obavještenja poslovnih subjekata, obavještenja o nesigurnim proizvodima iz regije, informacija o povredama i drugih informacija.

-Tokom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizovano je 237 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizuelno i laboratorijski kontrolisano 197 različitih modela proizvoda (181 model proizvoda je ispitan u laboratorijama), od čega 109 modela (55%) nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti, s tržišta je povučeno 8.828 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništen 8.041 komad proizvoda. Poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa, uskladili 28.503 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima. Rezultati nisu konačni jer je u toku poduzimanje mjera od inspekcijskih organa za nekoliko nesigurnih proizvoda – navode iz Agencije.

From the EU report on unsafe products, 37 percent falls on China

Ističu da su u 2023. godini pokrenuli 19 predmeta reaktivnog nadzora nad tržištem. Od ukupnog broja pokrenutih predmeta reaktivnog nadzora, u 13 predmeta utvrđeno je da se predmetni proizvodi nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine. Kao rezultat ovih aktivnosti, s tržišta je povučeno 369 komada nesigurnih proizvoda, dok je pet proizvoda vraćeno od potrošača. Kada je riječ o 2023. godini, osim Kine, Turska, Italija, Japan, Srbija i Etiopija su bile zemlje čiji su proizvodi povučeni s tržišta BiH jer je ustanovljeno da su opasni.

Sistem uzbunjivanja

I Agencija za sigurnost hrane BiH ima pune ruke posla kada je riječ o opasnim proizvodima iz Kine. Dana 28. marta ove godine je izvijestila javnost kako je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište BiH isporučene posude za pečenje kolača porijeklom iz Kine za koje je službenim kontrolama utvrđena neusklađenost s važećim propisima. Riječ je o ljuštenju površinskog premaza s posuda, što predstavlja potencijalno ozbiljan rizik. Posude su isporučene u BiH preko Poljske.

Nešto ranije su, također, putem EU RASFF-a, obaviješteni da su na tržište BiH isporučene crne okrugle zdjele proizvedene u Kini u kojima je utvrđena prisutnost melamina.

-Srećom pa postoje ovi evropski sistemi brzog uzbunjivanja opasnih proizvoda. Oni su upozorili institucije u našoj državi na mnoge opasne proizvode. Ali šta je s proizvodima koji se ne uvoze u EU, nego iz drugih zemalja dospijevaju u BiH? Tu sigurno postoji rupa u sistemu. Također, u kantonima u Federaciji BiH imamo manjak inspektora nadležnih za ovu oblast. Mi jednostavno nismo uspostavili adekvatan sistem – kazao je predsjednik Udruženja potrošača „Futura“ Marin Bago za Fokus.

Navodi i da u zakonima i propisima postoje nejasnoće u ovoj oblasti. Dodaje da inspekcija tu i tamo otkrije ovakve proizvode, ali i da se mora konstatovati da ovo jednostavno nije pod kontrolom.

-Nama će u pregovorima s EU trebati i novac i znanje kako bi se suočavali s problemima u ovoj oblasti – poručio je Bago.

Facsimile of a portion of the Market Surveillance Agency’s report

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su na zahtjev Fokusa dostavili podatke o uvozu robe u prva tri mjeseca koji govore o tome da imamo krajnje neuravnotežene trgovinske odnose s Kinom!

Naime u BiH je za samo tri mjeseca tokom ove godine iz Kine uvezeno 57 miliona kilograma ili 57.000 tona robe u iznosu od 216.544.746 KM! S druge strane, BiH je u Kinu u istom periodu izvezla robu u vrijednosti od 16,4 miliona KM.

Neuravnoteženi odnosi

I Evropska unija ima relativno neuravnotežene trgovinske odnose s Kinom, a evropsko tržište je, također, dijelom preplavljeno proizvodima iz Kine. No, za razliku od EU, BiH gotovo da nema mehanizama da se odbrani od ovakvog malignog utjecaja Kine.

S druge strane, EU na dnevnoj bazi komunicira sa službenim Pekingom kako bi se smanjio udio toksičnih proizvoda u kineskom izvozu.

Evropska komisija je 14. marta objavila godišnji izvještaj o Safety Gate sistemu za opasne proizvode. Ovaj sistem omogućuje nadležnim za sigurnost proizvoda u zemljama jedinstvenog tržišta da brzo razmjenjuju informacije o mjerama za zaštitu od opasnih neprehrambenih proizvoda.

Otkriće u Belgiji

Kako je navedeno u izvještaju, u 2023. godini u zemljama EU najviše je bilo kozmetičkih proizvoda za koje je utvrđeno da su opasni po zdravlje. Kada se oni izuzmu, podaci su izvještaja, najviše toksičnih ili opasnih proizvoda bilo je iz Kine, odnosno čak 52 posto od svih opasnih proizvoda.

U Belgiji je u decembru 2023, kada je riječ o opasnim proizvodima iz Kine, otkrivena afera većih razmjera, zbog čega su potrošači u ovoj državi upozoreni da dvaput razmisle kada kupuju odjeću sa oznakom “Made in China”. Belgija je najavila da će ovo pitanje staviti na dnevni red najviših institucija EU.

Ovo upozorenje izdato je nakon studije koju je za Evropsku komisiju proveo Centexbel, Belgijski centar za tekstil i plastiku. Pokazalo se da svaki šesti odjevni predmet koji dolazi iz Kine sadrži hemikalije koje sadrže kancerogene supstance.

To uključuje bisfenol, nikl ili hrom-6 koji, također, mogu izazvati iritaciju kože ili poremetiti hormone. Belgija je najavila da će ovo pitanje staviti na dnevni red najviših institucija EU.