Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad ocjene ništa ne znače

Zašto VSTV nije imenovao prvoplasiranog kandidata? Funkciju dobila tek peta s rang-liste

vstv sjednica

Na prekjučerašnjoj sjednici VSTV-a za sutkinju Vrhovnog suda FBiH imenovana je Sanela Kovač-Grabonjić iako je bila peta na listi. Dok iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na naš upit kažu da prilikom imenovanja redoslijed određen rang- listom za njih nije obavezujući, Monika Mijić, članica VSTV-a, za Fokus ocjenjuje da je u ovom slučaju trebao biti izabran prvorangirani kandidat i “da se rang-lista mora uvažavati“, a odstupiti se može samo u određenim slučajevima

Piše: Istraživački tim Fokusa

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH imenovalo je prekjučer Sanelu Kovač-Grabonjić na poziciju sudije u Vrhovni sud Federacije BiH. Ona je imenovana uprkos tome što je na rang-listi kandidata za ovu poziciju bila na petom mjestu, što znači da su od nje više bodova po svim kriterijima imala čak četiri kandidata, od kojih je prvoplasirani Smajo Šabić, doktor nauka i aktuelni predsjednik Parničnog odjeljenja i zamjenik predsjednika Općinskog suda u Zenici.

U izjavi za Fokus, Šabić je komentirao činjenicu da uprkos tome što je bio najbolje ocijenjeni kandidat na konkursu za sudiju Vrhovnog suda FBiH nije i izabran na tu poziciju.

BEZ OSNOVA ZA ODSTUPANJA

– Tačno je da sam nakon provedene konkursne procedure bio najbolje rangirani kandidat na listi za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, međutim VSTV je na sjednici održanoj 16. 9. 2020. godine donio odluku o izboru sudije Vrhovnog suda tako što je izabrao drugog kandidata, pritom zanemarivši činjenicu da sam ja bio nabolje rangirani kandidat. Nažalost, zanemarena je i činjenica da sam doktor pravnih nauka, zanemareno je moje dragocjeno radno iskustvo od 27 godina radnog staža od čega 14 godina radnog staža nakon položenog pravosudnog ispita, devet godina radnog iskustva u pravosuđu, zanemareni su i svi moji dosadašnji postignuti rezultati – kaže Šabić.

Na naš upit koliko su česta odstupanja od poretka na rang-listama pri izboru nosilaca pravosudnih funkcija i da li to što u konačnici ne bude izabran najbolji kandidat obesmišljava institut ocjenjivanja i rangiranja, Šabić kaže da postoje izuzeci kada se odstupa od rang-liste, ali da za odstupanja kod izbora sudije Vrhovnog suda FBiH nije bilo osnova.

– Koliko je meni poznato, odstupanja od rang-liste moguća su samo ukoliko je potrebno ispoštovati nacionalni ključ ili ukoliko postoji potreba za kandidatom s drugog referata, što u ovom konkretnom slučaju nije. Niti se radilo o nacionalnom ključu niti o drugom referatu. Nakon ovakve odluke VSTV- a osjećam se duboko povrijeđenim, zbog čega trpim nesagledive štetne posljedice i zaista se nakon svega pitam kakav uopće smisao ima konkursna procedura.

S obzirom da sam kao sudija dužan pridržavati se Kodeksa sudijske etike, cijenim da bi se svako moje daljnje iznošenje bilo kakvih činjenica i saznanja o navedenom događaju moglo okarakterizirati kao kršenje temeljnih standarda etičkog ponašanja mene kao sudije, zbog čega Vas molim da sve informacije u vezi s navedenim izborom zatražite od VSTV-a koji je i donio takvu odluku – zaključio je Šabić.

Na naš upit zbog čega su za sudiju Vrhovnog suda FBiH izabrali petoplasiranu kandidatkinju na rang-listi, a ne kandidata s najvećim brojem bodova, iz VSTV-a su u opširnom odgovoru pojasnili proceduru imenovanja entitetskih sudija i tužilaca propisanu Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom Vijeća.

DRUGI FAKTORI

– Dakle, razmatrajući navedenu rang-listu kandidata za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH i utvrđeni broj bodova, kao rezultat ocjenjivanja svih kriterija propisanih Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, Vijeće je odlučilo da za sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH imenuje kandidatkinju pod rednim brojem 5. na rang- listi, Kovač-Grabonjić Sanelu, koja trenutno obavlja dužnost sudije Kantonalnog suda u Sarajevu na građanskom referatu, a koja je ujedno i predsjednik Građanskog odjeljenja tog suda.

Prilikom imenovanja kandidatkinje Kovač-Grabonjić Sanele, pored ostvarenih bodova, odnosno ranga na listi, gdje je kandidatkinja ostvarila potreban uspjeh (najmanje 115 bodova) kako bi bila predložena i imenovana za poziciju entitetskih vrhovnih sudova, Vijeće je vodilo računa i o okolnostima koje su relevantne za procjenu podobnosti kandidatkinje, kao i o potrebi osiguranja adekvatne nacionalne i spolne zastupljenosti u sudu u smislu člana 43. stav (2) Zakona o VSTV-u BiH, a posebno je imalo u vidu i radno iskustvo kandidatkinje u određenoj oblasti prava, odnosno utvrđenu potrebu za sudijom određene specijalizacije sa iskustvom na građanskom referatu.

Dakle, imajući u vidu navedeno, Vijeće je odlučilo da za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH imenuje kandidatkinju Kovač-Grabonjić Sanelu pod rednim brojem 5. rang-liste koja ima iskustvo u radu na građanskom referatu, za razliku od kandidata pod rednim brojem 2, 3. i 4. koji trenutno obavljaju dužnost tužioca.

U odnosu na prvorangiranog kandidata, izabrana kandidatkinja dobila je prednost, budući da je ona 14 godina sudija drugostepenog suda (Kantonalnog suda u Sarajevu) i ujedno aktuelni predsjednik Građanskog odjeljenja tog suda, dok je prvorangirani kandidat sudija prvostepenog suda počev od 2011. godine, dakle s ukupno devet godina sudijskog iskustva na prvostepenom sudu.

U postupku izbora i imenovanja nosilaca pravosudne funkcije, a kao što je već prethodno navedeno, redoslijed određen rang-listom nije obavezujući za Vijeće prilikom izbora i imenovanja kandidata, zbog toga što se prilikom svakog imenovanja vodi računa i o drugim faktorima koji se cijene prilikom odabira kandidata, iz čega proizlazi da kandidati koji se nalaze na prvom mjestu rang-liste ne moraju uvijek biti imenovani na određenu pravosudnu poziciju – naveli su iz VSTV-a za Fokus.

USTAVNA OBAVEZA

Međutim, kako saznaje Fokus, na sjednici VSTV-a na kojoj je Sanela Kovač-Grabonjić imenovana za sudiju Vrhovnog suda FBiH kao petoplasirana kandidatkinja nisu svi članovi Vijeća bili za njen izbor. Neki od članova Vijeća poput Monike Mijić zagovarali su stav da na tu poziciju treba biti imenovan Smajo Šabić kao prvoplasirani kandidat.

U izjavi za Fokus Monika Mijić, članica VSTV-a, potvrdila je naša saznanja, te pojasnila da ona smatra da nepoštivanje rang-liste, izuzev u određenim slučajevima, vodi u arbitrarnost izbora.

– To je tačno i to je uvijek bio moj stav da se rang-lista mora uvažavati te da se od nje može odstupiti samo u slučaju potrebe suda za sucem iz građanske ili krivične oblasti, te radi nacionalne zastupljenosti u sudu čije je poštivanje ustavna obaveza. Nepoštivanje rang-liste vodi u arbitrarnost izbora. Međutim, taj moj stav nikad nije dobio podršku – kazala je Mijić za Fokus.

Iako su iz VSTV-a za Fokus naveli da je jedan od razloga zbog kojih je petoplasirana kandidatkinja dobila prednost u odnosu na prvoplasiranog kandidata i to što ona ima 14 godina iskustva u pravosuđu, a on devet, uvidom u Poslovnik Vijeća, konkretno član 54d vidljivo je da je Kovač-Grabonjić po tom osnovu mogla dobiti tek pet bodova.

– Od 10 bodova koji se mogu dodijeliti kandidatu koji je nosilac pravosudne funkcije za dosadašnje radno iskustvo, najviše 5 bodova dodjeljuje se uzimajući u obzir dužinu staža u pravosuđu i pozicije na kojima je kandidat obavljao funkciju. Preostalih 5 bodova dodjeljuje se ocjenom odgovora koje je kandidat dao na razgovoru na pitanja kojima se testira ovaj kriterij – navodi se u članu 54d Poslovnika VSTV-a.

Inače, kako je Fokus ranije objavio, VSTV je već jednom imenovao Sanelu Kovač-Grabonjić za sudiju Vrhovnog suda FBiH, no ta odluka je poništena na telefonskoj sjednici VSTV-a održanoj 29. juna.

Naime, prema obrazloženju VSTV-a, Odluka o imenovanju Sanele Kovač-Grabonjić na poziciju sudije u Vrhovni sud FBiH, poništena je jer je naknadno utvrđeno da upravo Smajo Šabić koji je uredno dostavio prijavu po ovom konkursu za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, nije pozvan na intervju i nije učestvovao u konkursnoj proceduri, iako je ispunjavao sve uslove i blagovremeno dostavio prijavu.

Konkurs je ponovljen i kao što vidimo upravo Šabić koji je “greškom” bio izostavljen iz prve konkursne procedure pokazao se kao najbolji i najuspješniji kandidat za poziciju sudije Vrhovnog suda FBiH.

Međutim, to mu nije pomoglo da bude i imenovan na to mjesto, a duboko ukorijenjena sintagma u bh. društvu da je i u ovom slučaju urađeno “sve po zakonu”, samo je još jednom potvrdila sav besmisao potrebe za traganjem za najboljim kandidatima koji kao takvi uglavnom tek zauzmu prvu poziciju na nekoj rang-listi.