Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastoj evidentan na svim nivoima: SDA, SBB i HDZ najavili razgovore

mirsad-djonlagic111

Sastanci, koje će u naredna dva dana održati delegacije vladajuće koalicije SDA-a, SBB-a i HDZ-a BiH, su neophodnost i sigurno mogu povesti ka stabilizaciji političke situacije u BiH – izjavio je danas Feni poslanik Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić.

Potvrdio je da će se „najvjerovatnije razgovarati i o akcizama“, odnosno predloženim izmjenama Zakona o akcizama, čije bi donošenje omogućilo povećanje akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 15 feninga, što bi bilo namijenjeno za gradnju cestovne infrastrukture BiH.

– Pred lokalne izbore veoma je bitno da glavni akteri političkih zbivanja na svim nivoima razgovaraju o brojnim aktuelnim pitanjima. Zastoj je bio na svim nivoima i ne može se čekati da se to samo od sebe popravi – istakao je Đonlagić.

Na federalnom nivou, mišljenja je šef Kluba poslanika HDZ BiH – HNS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BIH Jozo Bagarić, da koalicija nije čvrsta, te je važno, kako kaže, postići model funkcioniranja vladajuće koalicije.

– Mislim da ne slijedimo vjerodostojno stavove koje postignemo i koje u biti trebamo provoditi. Očekujemo da se ta pitanja prioritetno riješe i da se definira način funkcioniranja vladajuće koalicije na federalnoj razini – rekao je Feni Bagarić.

Smatra da koalicija ne treba bit na korist jednima, a protiv drugih bez obzira o kojem se pitanju radi.

Neslaganja unutar koalicije, podsjetio je, vezana su za „zakone o braniteljima, poljoprivredi, šumama i igrama na sreću“.

Bagarić je naglasio da poslanici Kluba HDZ-a –HNS-a smatraju da je trenutna politika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva štetna po poljoprivredu, te zahtijevaju da se njihovi stavovi ubuduće puno razboritije i sa više pozornosti razmatraju.