Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnice SDP-a za uvođenje kvote 50 radi veće zastupljenosti žena u politici FOTO

sdp – zene
FOTO: D. Begović

Parlamentarke i delegatkinje Socijaldemokratske partije BiH danas su se okupile ispred sarajevske Katedrale, gdje su poručile da se bore za poboljšanje položaja žena u politici.

Kako jer rečeno, u Parlamentarnoj skupštini BiH zastupnici SDP-a glasat će za izmjene Izbornog zakona BiH, koje je predložila Komisije za jednakopravnost spolova. Tim izmjenama bi, smatraju, bila omogućena ravnopravnost muškaraca i žena na izbornim listama uvođenjem kvote 50 posto.

U ovoj stranci nisu zadovoljni radom Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, jer nije, kako navode, predložila rješenje za izbore u Mostaru. Također, nisu dali rješenje za biračke odbore koji su, ocjenjuju u SDP-u, najslabija karika u izbornom procesu.

Zastupnica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mira Grgić kazala je da je Interesorna radna grupa dala prijedlog da se poveća unutarstranački izborni prag s pet na 15 posto za lokalne, a 30 posto za opšte izbore, te da se ukine zagarantovani raspored manje zastupljenog spola na listama.

Grgić je mišljenja da će se takvim rješenjima postići da bude još manje žena u politici nego što je sada slučaj.

Lokalne organizacije SDP-a i Demokratske fronte su, u saradnji s drugim probosanskim političkim partijama, radili na rješenju za Mostar te je taj prijedlog u parlamentarnoj proceduri.

– U prijedlogu SDP-a utvrđeno je da je Mostar jedan grad u kome će se birati prema izbornim jedinicama, biti maksimalna i minimalna kvota svakog konstitutivnog naroda, te da će se birati gradonačelnik i dva dogradonačelnika – rekao je predsjednik stranke Nermin Nikšić.

Navodi da su predstavnici na državnom i federalnom nivou spremni razgovarati s drugim strankama da bi se došlo do adekvatnih rješenja u izbornom zakonodavstvu.

Bez obzira na to da li budu usvojene izmjene u Izbornom zakonu BiH, na listama SDP-a, kako je rečeno, bit će ravnopravna zastupljenost oba spola.