BiH

okončano zasjedanje

Zastupnici HDZ-a i SNSD-a napustili sjednicu Parlamenta BiH

11/03/2020

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a koristeći svoje poslaničke ovlasti predložio je da se na dnevni red uvrsti tačka i da se o tome Dom izjasni a koja bi glasila „Odluka o prestanku mandata i o izboru i stupanju na funkciju četiri člana Centralne izborne komisije“

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su večeras Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Za imenovanje su predloženi Šantić i Arnautović, a za članove iz reda srpskog naroda predloženi su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Napustili sjednicu

Zbog uvrštavanja te tačke u dnevni red današnje sjednice poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpskog kluba i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) napustili su sjednicu.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a koristeći svoje poslaničke ovlasti predložio je da se na dnevni red uvrsti tačka i da se o tome Dom izjasni a koja bi glasila „Odluka o prestanku mandata i o izboru i stupanju na funkciju četiri člana Centralne izborne komisije“.

Na dnevni red je uvrštena i tačka Zlatana Begića (DF) koji je također predložio tačku o prestanku funkcije članova CIK-a i stupanju na funkciju jednog člana. Borjana Krišto (HDZ) optužila je SDA da oni stoje iza ovog prijedloga.

S obzirom na istek mandata i činjenicu da nije ispoštovana zakonska procedura Izborni zakon je ostavio prostor da članove CIK-a imenuje samo Predstavnički dom.

“U skladu sa svojom procedurom, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje članove CIK-a sa liste kandidata. Ako se ova lista ne dostavi Predstavničkom domu PS BiH u roku od 30 dana prije isteka mandata članova CIK-a, Predstavnički dom PS BiH predlaže i imenuje članove CIK-a“, navedeno je u Izbornom zakonu BiH.
Mektić je zatražio da se funkcija razriješe članovi CIK-a kojima je istekao mandat i to Suadu Arnautoviću, Branku Petriću, Novaku Božičkoviću i Ahmetu Šantiću.

Zlatan Begić tražio je razrješenje Stjepana Mikića i stupanja na funkciju drugog lica.

Bez rasprave

Niti o jednoj od tačaka dnevnog reda nije bilo rasprave, a poslanici su podržali u drugom krugu glasanja nekoliko izvještaja o radu bh. institucija i parlamentarnih komisija te informacija i poslaničkih inicijativa za koje tokom glasanja na prethodnim sjednicama nije bilo dovoljno entitetske većine, a Kolegij o njima nije postigao saglasnost.

Poslanici su također podržali i materijale s oznakom “povjerljivo” o kojima također nije bilo saglasnosti u Kolegiju nakon što ih je odbio Predstavnički dom PSBiH jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Nije bilo podrške za poslaničke inicijative koje se tiču analize sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama te rješenja statusa djece povratnika iz Sirije kako bi se mogli upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH te bi se o njima trebao usaglašavati Kolegij.

Data je saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma i protokola od kojih se jedan tiče ratifikacije Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara i Vlade Crne Gore koji je potpisan 11. oktobra 2019. u Sarajevu.

Također, poslanici su dali saglasnost i na ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji je potpisan 13. decembra 2019. godine u Beogradu.

Data je saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine u iznosu od 15.000.000 eura za rehabilitaciju i modernizaciju pumpno-akumulacione hidroelektrane Čapljina.

Time je okončana današnja redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA) najavio je da će naredna sjednica biti upriličena 25. marta, ali će o tome poslanici biti obaviješteni zbog zdravstvene situacije u vezi s virusom Covid-19.

Komentari

Autor: Agencije

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.