Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i majke srebrenice

Zastupnici PSBiH pozvani da odbace prijedlog o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
03.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

– Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast i pružaju zaštitu svakom pojedincu, ali i kolektivu – istakli su u saopćenju

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” smatraju da je prijedlog zakona o “zabrani zloupotrebe pojma genocid” sam po sebi pokušaj zloupotrebe Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te pozivaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da taj prijedlog odbace.

– Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast i pružaju zaštitu svakom pojedincu, ali i kolektivu – istakli su u saopćenju te dodali da je cilj izmjene zakona bio da se ukloni javno proklamisana odgovornost naroda i da se jasno naglasi odgovornost pojedinaca ili grupa osoba koje su se udružile u cilju počinjena zločina.

Dodaju da se u izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu 2021. godine navodi da “zakon stupa na snagu kako je predviđeno u članu tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova”.

Spomenuta udruženja pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno usvoji zakon, jer je bez usvajanja zakona bespredmetna bilo kakva rasprava o temi negiranja ili zloupotreba riječi genocid, kao i usvajanje drugih zakona koji tretiraju počinjen genicid u BiH.

– Predlagači novog zakona su negatori naslijeđa MKSJ i Rezidualnog mehanizma. Koje posljedice bi imala međunarodna zajednica da je dopušteno negatorima i poricateljima holokausta i presuda suda u Nirnbergu da učestvuju u kreiranju zakona i konvencija o holokaust. To nam se danas i sada nudi u BiH – saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.