BiH

slučaj "zavod pazarić"

Zastupnici SBB-a pozvali ministra Drljaču da podnese ostavku

04/12/2019

Ovi su novci uzeti od vaše djece - rekla je zastupnica SBB-a okrenuvši se prema klupama u Parlamentu u kojima za ovu priliku sjede i pozvani predstavnici roditelja djece s poteškoćma u razvoju

Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) pozvao je federalnog ministra rada i socijalne politike, stranačkog kolegu Veska Drljaču, da podnese ostavku zbog, kako je rečeno, “kriminalnih i nečasnih radnji prethodne uprave u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, a za koje je Drljača znao”.

To je izjavila predsjedavajuća Kluba SBB-a Azra Hadžić Bećirspahić na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu, posvećena stanju u Zavodu Pazarić i srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti.

Hadžić Bećirspahić je također kazala da inspekcijski nalaz potvrđuje navode koje je u javnost prvi iznio direktor te ustanove Redžep Salić, također kadar SBB-a, ustvrdivši da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao finansijske malverzacije, kriminal prethodne uprave, čija su posljedica loši uvjeti za štićenike.

– Za nas je Salić heroj, prvi uzbunjivač, koji je javno i iskreno iznio ‘naslijeđeni’ kriminal – rekla je predsjedavajuća zastupničkog kluba SBB-a i ustvrdila da u Zavodu Pazarić nije bilo prakse vezivanja štićenika s duševnim smetnjama otkako je Salić imenovan za direktora.

Iz nalaza inspekcije, kazala je također Hadžić Bećirspahić, činjenice terete nekadašnjeg direktora Zavoda Jasmina Ćerimagića za nezakonitosti tipa izrade namještaja, u radno vrijeme i od resursa Zavoda, a za njegove potrebe i potrebe više uposlenika. Navela je i malverzacije kao što je nezakonita finansijska dobit nekih privatnih firmi kod izvođenja građevinskih radova u Zavodu.

– Ovi su novci uzeti od vaše djece – rekla je zastupnica SBB-a okrenuvši se prema klupama u Parlamentu u kojima za ovu priliku sjede i pozvani predstavnici roditelja djece s poteškoćma u razvoju.

Predsjedavajuća Kluba SBB-a je također izjavila da zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić treba danas, na sjednici Predstavničkog doma, da kaže – kada su nastali šokantni snimci o vezivanju štićenika s duševnim smetnjama u Zavodu, koje je Ćudić objelodanila nedavno, te ko ih je načinio i dao njoj.

Tematska sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u pazarićkom zavodu i srodnim ustanovama održava se nakon što su direktor Redžep Salić i zastupnica Sabina Ćudić uzburkali javnost, on prije dva mjeseca tvrdnjama o malverzacijama prethodne uprave zbog kojih trpe štićenici, a ona nedavnom objavom snimaka djece štićenika vezanih ruku ili nogu za namještaj. Pritom je Ćudić ustvrdila da su snimci nastali u Zavodu Pazarić ‘u zadnjih godinu dana’.

Današnjoj tematskoj sjednici u Parlamentu prisustvuju, osim zastupnika i članova Federalne vlade, brojne institucije, roditelji, ombudsmeni, centri za socijalni rad, nevladine orgnizacije te mnoge medijske kuće i drugi subjekti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.