sjednica

Zastupnici Skupštine KS o rebalansu budžeta i EXPO 2020

skupstina-ks-fena

U dijelu sjednice predviđenim za razmatranje zakona, na dnevnom redu će se naći prijedlozi zakona o dopuni Zakona o pravobranilaštvu i zakona o izmjeni Zakona o filmskoj djelatnosti, kao i Nacrt zakona o komunalnim taksama

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo još uvijek raspravljaju o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama budžeta za 2021. godinu u visini od 1.143.274.972 KM.

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da je Vlada KS ranije donijela Zaključak kojim se prihvata informacija o potrebi povećanja rashoda, te da je to ministarstvo dostavilo Vladi prijedlog izmjena budžeta u visini od 1.095.465.125 KM.

– Vlada KS je uvećala budžet u iznosu od 1.143.274.972 KM, a glavnini prihodi povećanja odnose se na razgraničene prihode iz prethodnih godina – kazao je Čičić.

Govoreći o rashodima, između ostalog, naveo je da su povećali rashode iz razdjela Ministarstva privrede KS za 21.661.439 KM, od čega je 2.600.000 KM namijenjeno za sajamske manifestacije, u što je uračunat i odlazak na EXPO 2020.

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Bišćević Tokić kazala je da je 12. oktobra usvojen dopunjeni plan javnih nabavki u Ministarstvu privrede gdje su se pozvali na budžet KS, te istakla da se radi o iznosu 4.189.000 KM, ali da joj nije jasno iz kojeg dijela budžeta su ta sredstva osigurana za EXPO.

– Navodi se da u Dubai treba ići 20 osoba, a Vijeće ministara BiH je u troškovniku navelo da će na sajam ići osam osoba. Donijeli ste odluku da se ide u Dubaji, a sredstva ćete namiriti tek danas – istakla je.

Ministar privrede KS Adnan Delić negodovao je zbog postavljenih pitanja, ističući da je Skupština KS jednoglasno odobrila odlazak BiH na EXPO.

– Pitanja u vezi EXPO-a su porazna. Nemoguće je poslati samo 20 osoba. Vijeće ministara BiH je planiralo poslati osobe koji su trebali raditi na štandu u tri smjene. Ovo što smo mi odgovorili je mnogo bolje. Poslat ćemo 20 pozivnica za Nacionalni dan BiH, među kojima i predsjedavajućem Predsjedništva BiH, te svim umjetnicima koji će nas najbolje predstaviti svijetu, a poslat ćemo i minimalno 50 privrednika, jer oni to zaslužuju – kazao je Delić.

Tokić je kazala da je SDA podržala taj projekt, jer smatraju da je dobar.

– Mi smo im pružili šansu Vladi KS, ali je ministar izrekao niz laži. Želimo da znamo gdje se troši naš novac. Vlada KS je jasno naložila da se sredstva za EXPO osiguraju kroz rebalans budžeta – kazala je.

Nakon te tačke, zastupnici trebaju usvojiti i prateći dokument, Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu po hitnom postupku.

U dijelu sjednice predviđenim za razmatranje zakona, na dnevnom redu će se naći prijedlozi zakona o dopuni Zakona o pravobranilaštvu i zakona o izmjeni Zakona o filmskoj djelatnosti, kao i Nacrt zakona o komunalnim taksama.

Prijedlog odluke o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, kao i Prijedlog odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju, također su na dnevnom redu.