Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera RESPIRATORI

Svjedok Hrapović: Alagić mi je rekla da ispravim naziv respiratora iz “HCVE003” u “ACM812A”

Sarajevo: Nastavlja se ročište u predmetu Respiratori
Fahrudin Solak dolazi na suđenje / Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Mislim da mi je Sanita Alagić dala napisanu oznaku na papiriću. Ona mi je rekla da se radi o istim respiratorima s dvije oznake- kazao je u julu prošle godine Hrapović, koji se danas pak nije mogao sjetiti da li mu je Alagić tada kazala “da je riječ o istim respiratorima”

U Sudu BiH danas je održan nastavak glavnog pretresa u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na spornu nabavku 100 respiratora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH u aprilu prošle godine.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Kao svjedoci Tužilaštva BiH svjedočili su Adnan Hrapović, stručni saradnik u Odsjeku za javne nabavke u Federalnoj upravi Civilne zaštite, te Dalila Efendić, pomoćnica direktora FUCZ-e u Sektoru za planiranje, mjere zaštite i spašavanje i vatrogastvo.

Svjedok Adnan Hrapović pred Sudom BiH danas je pojasnio kako je tekao postupak javnih nabavki u FUCZ-e u period nakon 16. marta prošle godine, odnosno nakon što je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog pandemije korona virusa.

HRAPOVIĆ BIO ZA TRANSPARENTNIJI NAČIN

On je podsjetio da je FUCZ u to vrijeme imao i mogućnost nabavki primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama prema kojem je vršena i nabavka 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH.

Odluku o primjeni člana 10. Odnosno izuzeća od postupanja po Zakonu o javnim nabavkama donio je sad suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Hrapović je kazao da je Agencija za javne nabavke BiH u martu prošle godine izdala saopćenje prema kojem se za hitne nabavke mogao primjenjivati član 10. Zakon o javnim nabavkama u slučaju da je riječ o hitnoj nabavci koja će pomoći u mjerama protiv širenja korona virusa.

Podsjećamo, ranije je pred Sudom BiH bivši direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin u svojstvu svjedoka govorio o tome da je bilo zloupotreba izuzeća javnih nabavki od Zakona, te da se izuzeće moglo odnositi samo na neku hitnu nabavku. Podsjećamo, od sklapanja ugovora “FH Srebrena malina” s FUCZ-e, pa do dolaska respiratora u BiH prošlo je više od 20 dana.

Svjedok Hrapović kazao je da su u FUCZ sredstva za borbu protiv korona virusa trošena na osnovu odluka Federalnog štaba Civilne zaštite.

Potvrdio je da su u toku marta i aprila bile tri takve odluke, te da su u prve dvije bila navedena sredstva koja će se nabavljati, dok u trećoj odluci koja se odnosila na potrošnju oko 10,5 miliona KM, nisu bila pobrojana pojedinačno sredstva koja će biti kupljena, nego je samo navedeno “medicinska sredstva”.

Na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića kako je u Odjelu za javne nabavke sačinjen prijedlog za izuzeće za tu treću odluku u kojoj nije bilo spiska sredstava za kupovinu, Hrapović je kazao da je taj prijedlog inicirala Sanita Alagić, šefica Sektora za finansije u FUCZ-u.

Sanita Alagić / FOTO: Fena

Dalje, Hrapović je ispričao da je Sanita Alagić, njegova pretpostavljena, došla kod njega u kancelariju kada je sačinjavan prijedlog za izuzeće od Zakona za nabavku 100 respiratora i to onih tipa HCVE 003, ukupne vrijednosti oko 10,5 miliona KM.

Svjedok je potvrdio da on nije bio za ovakav način nabavke respiratora.

– Ja sam rekao da na ovaj način ne bih radio, ali nisam rekao da se ne radi. Odluka je bila na njoj (Saniti Alagić, op.a.). Rekao sam svoje mišljenje, iako me niko nije pitao. Mislio sam to zbog transparentnosti. Troši se javni novac, a ne primjenjuje se Zakon, iako nije bilo zabranjeno ne primijeniti član 10. Zakona o javnim nabavkama. Od mene je traženo da primjenim i ja sam sačinio takav prijedlog. U razgovoru sa šeficom rekao sam da od ovog neću ništa parafirati i da ja to ne bih tako radio – kazao je Hrapović koji je pojasnio da on nije parafirao taj, ali ni druge prijedloge jer je smatrao da je to nebitno i da bez obzira na to da li potpisao ili ne potpisao prijedlog, to nije moglo utjecati na one koji su odlučivali, a to, kazao je svjedok, nije bio on.

Hrapović je potvrdio i da je on u prisustvu Sanite Alagić sačinio i ugovor o kupovini respiratora od “FH Srebrena malina”, a na osnovu ponude koju je dostavila ta firma.

U ugovoru je kako je ustvrdio ovaj svjedok bila navedena kupovina respiratora HCVE003, a taj podatak unesen je na osnovu ponude od “Maline”. No, da li je ponuda i protokolisana, Hrapović se nije mogao sjetiti.

PREPRAVLJANJE DOKUMENATA

Na pitanje tužitelja Hukeljića je li bilo prepravljana naziva respiratora u dokumentaciji i ko je to tražio Hrapović je pojasnio da je to od njega tražila Sanita Alagić uz obrazloženje da je u pitanju tehnička greška i da umjesto tipa respiratora HCVE 003 treba napisati ACM812 A.

S obzirom na to da s svjedok nije mogao sjetiti kada je Alagić tražila ispravku naziva respiratora u dokumentaciji, kao ni šta je tačno tada rekla, tužitelj Hukeljić je Hrapovića podsjetio šta je on rekao tokom istrage u julu prošle godine.

Prema pročitanom dijelu zapisnika iz tog perioda, Hrapović je kazao da ga je otprilike tri sedmice nakon prvobitno sačinjenog prijedloga pozvala Sanita Alagić u kancelariju i da mu je rekla da ispravi prijedlog odluke o izuzeću.

– U naziv oznake za respiratore umjesto HCVE003 trebalo je unijeti ACM812 A. Mislim da mi je Sanita Alagić dala napisanu oznaku na papiriću. Ona mi je rekla da se radi o istim respiratorima s dvije oznake – kazao je u julu prošle godine Hrapović, koji se danas pak nije mogao sjetiti da li mu je Alagić tada kazala “da je riječ o istim respiratorima”.

Iz ovog svjedočenja je vidljivo da se u dokumentaciji u FUCZ-e za nabavku vrijednu 10,5 miliona KM naknadno promijenila oznaka respiratora, a da cijena nije mijenjana.

Podsjećamo, respiratori HCVE003 su prema nezvaničnom tumačenju Aide Čorbeg, anesteziologinje koju je prošle godine u aprilu kontaktirala Bahra Džaka, sekretarica Fadila Novalića bili primjenjivi za intenzivnu njegu i kvalitetniji od ACM812 A.

Međutim, to prema ocjenama nadležnih u FUCZ-e nije zahtijevalo provjeru da li je i cijena respiratora trebala biti drugačija.

Izmijenjeni prijedlog odluke Hrapović je, kako je danas ispričao, isprintao i predao Saniti Alagić, a kako je danas kazao, pretpostavlja da je kompletan predmet o nabavci respiratora dao Saniti Alagić.

Svjedok je kazao i da “ne zna je li i ugovoru izvršena izmjena naziva respiratora, da on to nije radio, te da je on na traženje Alagić dostavio joj putem e-maila ugovor prvo u “pdf” formatu, a potom i u “wordu”.

Svjedok Adnan Hrapović na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića je li mu se ikada u period od oko 15 godina koliko radi na poslovima javnih nabavki desilo da mijenja nešto u prijedlogu odluke kao što se to desilo s izmjenom tipa respiratora iz HCVE 003 u ACM 812 A, a da je podvedeno pod “tehnička greška”, odgovorio je da mu se to nije nikada desilo.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović da li se on saglasio sa svojom šeficom Sanitom Alagić da je on pogriješio kod unosa oznake respiratora, svjedok Hrapović kazao je da nije.

Braco Stupar, član Sudskog vijeća pitao je svjedoka Hrapovića da li je on imao još ponuda za nabavku respiratora, izuzev one “FH Srebrena malina”, te da li je vidio na toj ponudi kolika je bila jedinična cijena respiratora. Svjedok na ova pitanja nije imao jasne odgovore.

– Ja nisam dobio ničiju drugu ponudu. Ne idu ponude meni, idu FUCZ. Ne znam kolika je bila jedinična cijena, ukupna je bila oko 10,5 miliona KM.

Također, Hrapović je na pitanje tužitelja Hukeljića da li je FUCZ ikada nabavljao medicinsku opremu, odgovorio odrečno.

SVJEDOČI SUNITA ALAGIĆ

Svjedoku je pitanje postavio i Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ, koji je kazao da to nije tačno, te ga pitao je li mu poznato da je FUCZ ranije nabavljao sanitetska vozila s kompletnom medicinskom opremom za potrebe nekih službi u FBiH, na što je Hrapović onda odgovorio potvrdno.

Svjedokinja Dalila Efendić, koja je do juna prošle godine obavljala i poslove šefice kabineta direktora FUCZ-e govorila je između ostalog i o tome kako je imala ovlaštenje direktora da pregleda i signira poštu koja je stizala direktoru.

Dalila Efendić / FOTO: FUCZ

Potvrdila je da su na e-mailove Uprave, ali i na njen službeni mail, pristizale ponude za nabavku medicinske opreme, ali da ih je ona prosljeđivala Federalnom štabu Civilne zaštite, čiji je i ona član bila do 25. marta prošle godine kada je sastav Štaba izmijenjen, a Efendić je informaciju da više nije članica Štaba, kako je danas rekla, saznala od kolegice na hodniku.

U jednom trenutku svjedokinja je odgovarajući na pitanje Solakove advokatice Marsele Bajramović da li je u Upravu pristizalo ponuda za nabavku 50 i više respiratora u ponuđenom roku isporuke od nekoliko dana, odgovorila da je bilo i takvih ponuda.

Međutim, u dodatnom ispitivanju tužitelja Hukeljića da razjasni tu tvrdnju Dalila Efendić je kazala da nije razumjela da se pitanje odnosilo na respiratore, nego je mislila općenito na nabavku medicinske opreme.

Naredno ročište zakazano je za 5. novembar, a tada će svjedočiti Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ.

Podsjećamo, osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.