Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnici u Parlamentu FBiH koji nisu podržali Zakon o liječenju neplodnosti

parlament fbih (2)

Prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji je SDP BiH uputio u parlamentarnu proceduru jučer nije dobio podršku zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da bi uopće bio stavljen na dnevni red.

Protiv Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom glasali su zastupnici HDZ BiH. Neki od zastupnika SDA i SBB-a podržali su ovakav zakon, dok su neki od njih bili suzdržani. A, suzdržan praktično znači glasati protiv.

Da je Zakon usvojen, olakšao bi mnogim bračnim parovima u FBiH da dobiju potomstvo.

Ovaj zakon predviđao je dva besplatna pokušaja potpomognute oplodnje za bračne parove koji ne mogu dobiti potomstvo prirodnim putem.

Procjene su da 15 posto stanovništva u BiH pati od neplodnosti. Neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena. Podaci govore da 40 žena pati od neplodnosti, isto toliko ima i muškaraca, dok u 15-20 posto slučajeva to je zajednički ili neobjašnjiv problem.

Patria objavljuje spisak zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz kojeg se može vidjeti ko je od njih podržao prijedlog ovakvog zakona, ko je bio protiv a ko suzdržan za stavljanje zakona na dnevni red. Spisak pogledajte u fotogaleriji.