Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Albin Zuhrić

Zastupnik DF-a: Blizu smo dogovora sa SDA, NES-om i SBiH

albin zuhric – bhrt (1)

komentarisao je i sraman politički istup Harisa Zahiragića

DF-ov kantonalni zastupnik Albin Zuhrić je komentarisao formiranje vlasti u Federaciji BiH. Potvrdio je da u USK pokušavaju napraviti dogovor sa SDA, NES-om i SBiH te ističe da su blizu dogovora. Kada je pak riječ o Vladi FBiH, u DF-u je neizvjesno.

Na pitanje da li će DF participirati u novoj Vladi FBiH, Zuhrić odgovara: “To ne zna niko. Niko ne zna kakva će biti Vlada FBiH. Bez obzira šta građani misle ko šta dogovara sa strane i imaju li planovi, ja koliko sam upućen, zaista se ne zna”.

On smatra da se u formiranje vlasti u FBiH krenulo naopako i da će neko morati da popusti kako bi se krenulo naprijed. Ističe svoj stav kako je trebao teći proces formiranja.

“Stav DF-a bi trebao da bude takav da stranke koje imaju rukovodstvo FBiH moraju prve sjesti da razgovaraju i da pokažu želju da se formira vlast. Tako je trebalo raditi od početka pa onda vidjeti da li još neko treba parcipirati u njoj, koliko je to ruku da bi bila stabilna većina. Pokušati formirati vlast i bez SDP-a bi bilo besmisleno”, kazao je za jutarnji .

Zaključuje da DF ne pokušava dogovarati većinu koja bi isključivala stranke Osmorke, ali ističe da ta koalicija već ne postoji.

“Imali su većinu prilikom glasanja za rukovodstvo FBiH u Parlamentu, ali nije ni bilo izbora. Mogli ste ili podržati te prijedloge ili biti protiv jer drugog prijedloga nije bilo. Tu su stvari bile čiste, ni od koga se nije očekivalo da napravi neki veliki korak”, naveo je Zuhrić.

Komentarišući informacije o formiranju vlasti u USK sa SDA, SBiH i NES-om, kazao je kako je to tačno i da su vrlo blizu dogovora te da bi to bilo dobra vlada jer bi prvi put USK imala stabilnu većinu.

“Taj dogovor koliko sam upućen još nije finaliziran. Ima se svašta razgovarati. Ja sam jučer razgovarao sa kolegama iz USK i tačno je da se razgovara o tome. To će vjerovatno biti najbolja opcija za građane kantona… U USK vlast nije funkcionisala dobro, ovo bi bila stabilna vlast tamo. Po mom saznanju, šanse za uspostavljanje takve vlasti su dobre”, naveo je.

Komentarisao je mogućnost da visoki predstavnik donese izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH uputivši mu na neki način kritiku i prijetnju da će odgovarati za svoje postupke ukoliko donese odluku o zaobilaženju SDA iz federalne vlasti.

“Ja bih racionalno uvijek rekao da neće donijeti ništa, ali on ni ranije nije donosio racionalne odluke, nego je u par navrata donio vrlo budalaste odluke i imao je i takvih izjava. Ja ne znam šta se od tog čovjeka može očekivati. Građani znaju i on treba da zna da će snositi odgovornost ko god to uradi”, naglasio je.

Osim toga je u stilu Milorada Dodika rekao da takvu Schmidtovu odluku vjerovatno ne bi ni provodili.

“Nisam siguran da bi se provodila takva odluka kad bi je on donio”, kazao je Zuhrić.

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi trebala biti imenovana nova vlada će biti održana 24. marta, a prijedlog većine u kojoj nije DF, za premijera kantona je Nihad Uk, sekretar Naše stranke, i izvjesno je da će biti izabran.

Albin Zuhrić je kazao da kao kantonalni zastupnik najvjerovatnije neće dati podršku Uku, a kao razlog naveo je to što sumnja da nije najbolje rješenje za tu poziciju jer bi se mogao baviti samo onim stvarima koje su mu u domenu interesovanja. Zuhrić je inače ranije bio u Našoj stranci i to na poziciji sekretara na kojoj je trenutno Uk.

Poznata su imena ministara koji su predloženi, a posebno se istaknulo imenovanje Kenana Magode zbog kojeg su žene SDP-a održale proteste 9. marta. S obzirom na to da je njegova žena iznijela optužbe da ju je maltretirao fizički, a o čemu navodno postoje i policijski zapisnici, Zuhrić jer rekao da “prije nego što bude imenovan, to mora biti ispitano”.

Komentarisao je i reakciju SDP-a koji je stao u odbranu svoj prijedloga za ministra, navodeći da su argumenti koje su iskoristili suprotni imenovanju Zukana Heleza jer navode kako Magoda nije osuđen.

S obzirom na to da se nije javno oglašavao na sraman politički istup Harisa Zahiragića, voditelj ga je pitao za stav prilikom čega je poručio da ne podržava govor mržnje koji je kolega zastupnik koristio na društvenim mrežama prema Mirsadu Čamdžiću.

“Ja sad vrlo direktno osuđujem onaj jezik koji je koristio Zahiragić, ja ne mislim da je to primjereno”, zaključak je Zuhrića.