BiH

Tunahan Kuzu

Zastupnik u Parlamentu Nizozemske: Sad je vrijeme za ekonomski pritisak i sankcije Dodiku

24/11/2021

Tunahan Kuzu, dan nakon usvajanja inicijative koju je podržalo devet od ukupno 17 klubova političkih stranaka u Parlamentu Nizozemske, kazao je kako je sad pravo vrijeme za ekonomski pritisak i sankcije

Sada je vrijeme za ekonomski pritisak i sankcije koje će biti usmjerene posebno prema Miloradu Dodiku, njegovim političkim saveznicima i poslovnim partnerima, kazao je Tunahan Kuzu, zastupnik u Parlamentu Nizozemske, iz stranke DENK (THINK), govoreći za Anadolu Agency (AA).

Nizozemski Parlament je u utorak sa 117 glasova za i 33 protiv usvojio inicijativu zastupnika Tunahana Kuzua u kojoj se od vlasti te zemlje, članice Evropske unije (EU), traži da od partnera u EU-u zatraže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Odluka nizozemskog Parlamenta došla je u momentu po mnogima najteže političke krize u Bosni i Hercegovini od završetka rata 1995. godine. Kriza se očituje kroz najave aktuelne vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, predvođene Dodikom i njegovim SNSD-om, o povlačenju ranije saglasnosti na formiranje državnih institucija kao što su Oružane snage BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu, zatim kroz usvajanje u entitetskom parlamentu zakona o agenciji za lijekove, a uz neučestvovanje predstavnika SNSD-a i njegovih saveznika u radu državnih institucija. Neposredan povod krizi bila je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u julu ove godine kojom je dopunjen Krivični zakon BiH uvođenjem zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazni za počinioce.

Članovi nizozemskog Parlamenta u usvojenoj inicijativi pozvali su Vladu te zemlje da se u Evropskoj uniji zalaže za sankcije usmjerene izravno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći “kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez utjecaja na narod Bosne“.

Tunahan Kuzu, dan nakon usvajanja inicijative koju je podržalo devet od ukupno 17 klubova političkih stranaka u Parlamentu Nizozemske, kazao je kako je sad pravo vrijeme za ekonomski pritisak i sankcije.

“Sada je vrijeme za ekonomski pritisak i sankcije posebno usmjerene prema Dodiku, njegovim političkim saveznicima i poslovnim prijateljima”, kazao je Kuzu i dodao:

“Državne i privatne kompanije koje finansiraju Dodikov režim trebale bi imati ekonomske posljedice za politiku koju podržavaju i koje se pridržavaju. Vrijeme je za djelovanje sada, a ne šest mjeseci kasnije”.

U inicijativi je zatraženo od ministra vanjskih poslova Nizozemske da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine.

“Mi, kao politička stranka (DENK, op.a.) smatramo da se moramo čvrsto držati obećanja – nikad više, kako se to ne bi ponovilo”, kazao je Kuzu.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.