pejo mendeš

Zastupnik u pritvoru zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje

pejo mendes brcko

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Jasmina Ravkića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više lica pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor zastupniku u Skupštini Distrikta Peji Mendešu, osumnjičenom da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH.

Jednomjesečni pritvor Mendešu, protiv koga je otvorena istraga za krivična djela “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave”, određen je zbog opasnosti da bio mogao uticati na svjedoke i saučesnike, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Jasmina Ravkića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više lica pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Policija je Mendeša lišila slobode 7. oktobra i sutradan dovela u prostorije Tužilaštva Distrikta, nakon čega ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor.

Po tužilačkom prijedlogu, uslijed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke i saučesnike, Osnovni sud Distrikta odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Istovremeno, pritvor je određen i Jasminu Ravkiću, pri čemu se obojica mogu žaliti na ovu sudsku odluku, koja pak ne odlaže izvršenje pritvora.

Po njihovom pritvaranju, Tužilaštvo u saradnji s Policijom neodložno nastavlja provođenje istrage za krivična djela “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave”, stoji u saopćenju.