Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražen pritvor za Damira Hadžića, vještak Zulum pušten na slobodu

hadzic
Foto: Oslobođenje

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) zatražilo je određivanje pritvora Damiru Hadžiću, nekadašnjem načelniku Općine Novi Grad Sarajevo i bivšem ministru komunikacija i prometa BiH, koji je uhapšen i osumnjičen u sklopu akcije kodnog naziva “Blok”.

Istovremeno, sudski vještak Kasim Zulum koji je uhapšen u nastavku iste akcije pušten je na slobodu.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić, postupajući tužilac u ovom predmetu zatražio je određivanje mjere pritvora za Hadžića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, odnosno opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Hadžić je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a u vezi s nezakonitom isplatom Esedu Radeljašu.

Kasim Zulum vještačio je u postupku utvrđivanja cijene zemljišta, a sumnjiči se za zloupotrebu procjene, čime je uz posredovanje ostalih osumnjičenih u ovom slučaju, a prema navodima Tužilaštva, Radeljašu omogućeno da sebi i drugima pribavi protupravnu imovinsku korist od oko milion KM.

Esed Radeljaš, bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar u Vladi BPK-a, osumnjičen je za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca.

Ostali osumnjičeni – pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo i bivši pravobranilac u ovoj općini Nedžad Kapetanović, te šef općinskog Odsjeka za imovinskopravne poslove Jusuf Čaušević sumnjiče se da su Radeljašu omogućili da kroz upravni postupak nezakonito stekne novac i imovinu.