BiH

Tužilaštvo BiH

Zatražen pritvor za dvojicu Afganistanaca zbog krijumčarenja migranata preko Drine

24/04/2021

Dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH informisan je o aktivnostima Granične policije BiH, koja je na području mjesta Kozluk, općina Zvornik, pronašla i lišila slobode dvojicu državljana Afganistana osumnjičenih za krijumčarenje grupe od 11 migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon lišenja slobode o sumnjičenih, zaplijenjen je čamac, kao plovilo korišteno za krijumčarenje migranata preko vodene granice na rijeci Drini.

Dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora

Mjera pritvora predložit će se za Kamrana Zakhila i Darwisha Zainullaha, državljani Afganistana.

”Krijumčarenje ilegalnih migranata koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i boravak u BiH, na ovom području izuzetno je rizično zbog opasnosti od utapanja krijumčarenih osoba”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Osumnjičeni su privedeni postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora iz člana 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih.

Ilegalni migranti predati su u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.